Hírek

2011.01.19. 05:00

Osztrák válasz Matolcsynak

Felemásra sikeredett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bemutatkozása az Európai Unió gazdasági és pénzügyi tanácsának (Ecofin) elnöki székében.

Wéber Balázs

Míg a tagállamok – ahogy az várható volt – támogatásukról biztosították a magyar fél gazdasági programját, Matolcsy közös valutával kapcsolatos kijelentése felháborodást keltett. A magyar politikus kollégái előtt tartott szűzbeszédében ugyanis úgy fogalmazott: „Megerősítettük az európai integrációt, de lehetséges, hogy az euró még egy évtizedig veszélyben lesz.” A DPA híradása szerint ez utóbbi állítás „heves tiltakozást” váltott ki, Josef Pröll osztrák alkancellár és pénzügyminiszter például úgy fogalmazott: „Én az eurózóna tagja vagyok, és igenis vannak bizakodásra okot adó jelek Európa növekedésével és az eurózóna iránti bizalommal kapcsolatban. Ezeket tartósan meg kell védenünk. És nincs ok azon gondolkozni, hogy a krízis még évekig eltarthat.” Pröll ezzel párhuzamosan kritikát is megfogalmazott Matolcsynak, mikor hozzátette: „Örülök, hogy ezek a kommentárok nem olyan miniszterektől származnak, akik az eurózónában viselnek felelősséget.”

Tény, Matolcsy beszédében – korántsem alap nélkül – meglehetősen kritikusan ítélte meg a közös valuta jelenlegi helyzetét. Szerinte az euró egy olyan, már felépült házra hasonlít, „amely alatt némiképp ingoványos a talaj”, és amely alá „utólag kell erős alapot építeni”. „Az euró mögött még nincs meg az a politikai és fiskális koherencia, amely megóvna bennünket a rengésektől” – fűzte hozzá.
Ezt figyelembe véve a jelenlegi első számú feladatnak a közös valuta megerősítését nevezte, és ezt a célt szolgálják a magyar elnökség által végrehajtandó legfontosabb feladatok is: az új uniós gazdaságpolitikai ciklus, az európai szemeszter elindítása, a gazdasági kormányzás megvalósításához szükséges hat jogszabály elfogadása, a pénzügyi szabályozás megerősítése, valamint a bajba került tagállamoknak segítséget nyújtó tartós euróövezeti stabilitási mechanizmus megteremtése.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva