Hírek

2011.01.18. 08:10

Reform piaci szereplőkkel

Szélesebb körben indulhat újra az egyeztetés a felsőoktatás megújításáról. gazdasági élet szereplői most már látnak kormányzati szándékot arra, hogy véleményük megjelenjen a felsőoktatás új irányvonalának megállapításakor.

VG

Nagyobb kormányzati szándék lesz a jövőben az új felsőoktatási koncepció kidolgozása során arra, hogy a rendszer szereplőit, így a munkáltatókat is bevonják az egyeztetésbe. Az oktatási államtitkár és szűk stábja által megalkotott, novemberben bemutatott elképzelés ugyanis nem tükrözte a piaci elvárásokat, de még a Fidesz oktatáspolitikusainak álláspontját sem.

A cikkhez tartozó jegyzet itt olvasható!

A nyilatkozatháború végül oda vezetett, hogy lényegében újraindul az egyeztetés az új irányvonal alapelveiről. A felsőoktatás piaci szempontokat is figyelembe vevő megújulásának igénye viszont sürgető: a gazdaságnak égető szüksége lenne műszaki és természettudományos szakokon végzett hallgatókra, ám belőlük aggasztóan kevés van. A reáldiplomás fiatalok aránya Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is kirívóan alacsony, mivel az intézmények az olcsóbban oktatható elméleti szakok felé mozdultak el.

Bár több pénz nem jut a felsőoktatásra, a munkáltatók a források elosztásánál jobban érvényesítenék a gazdasági érdekeket. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke intézményes együttműködést sürget.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva