Hírek

2011.01.31. 06:00

Saját magát is meglepte a Fidesz

Eddig viszonylag ritkán kerültek nyilvánosságra a kormányzó pártok belső konfliktusai

GCs

A megújuló- és kapcsoltenergia-termelés állami támogatásának csökkentése kapcsán, amelyre Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nyújtott be törvénymódosítást, ez történt. A javaslat olyannyira váratlanul ért mindenkit, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára, Bencsik János a Facebookon „mind szakmailag, mind politikailag vállalhatatlannak” nevezte azt.

Ha a konkrét ügyet nézzük, akkor Lázár javaslatában találunk rációt: az elmúlt évek során olyan vállalkozások is élvezték az ártámogatás hasznát, amelyeknek nem sok közük volt az eredeti célhoz. De abban is van igazság, hogy hosszú távú beruházásokat nem szerencsés hirtelen döntéssel ellehetetleníteni, ami most ráadásul brutális távhőáremelést is okozna egyes településeken. Az NFM épp ennek elkerülésére hozott tető alá kompromiszszumot tavaly év végén az érintettekkel.

Az általánosítható dilemma a következő: érdemes-e az egyeztetésekkel bajlódni, amelyek során a különböző lobbierők felpuhíthatják a javaslatokat, vagy ezek mellőzésével célszerű keresztülvinni azokat? A Fidesz az egyéni képviselői indítványok gyakori alkalmazásával az utóbbi felé mozdult el. Ezzel sikerült ugyan régóta húzódó ügyeket is rendeznie (sztrájktörvény), az így született számos átgondolatlan szabályozás azonban jól mutatja e stratégia hátrányait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva