Hírek

2011.01.14. 12:51

Szuper lehet a magyar növekedés

Az ipar szárnyal - olvasható ki a KSH pénteki jelentéséből. Ezzel a GDP is erőteljesen emelkedhetett 2010 utolsó negyedében - vélekedett Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője.

Világgazdaság Online

Az ipari termelés robosztus, 15 százalékos emelkedésen ment keresztül az előző év azonos időszakához képest a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján. Az ipari termelés 2010 első 11 hónapjában 11 százalékkal volt magasabb az ipari termelés, mint egy évvel korábban.

Az ipari termelés növekedésén látszik a nettó export húzóereje. Az előző év első 10 hónapjában 16, novemberben 21 százalékkal emelkedett az ipari export.

Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza a Világgazdaság Online-nak kiemelte, hogy a feldolgozóiparban rendkívüli mértékben, 35 százalékkal emelkedett novemberben az összes új megrendelés az előző év azonos időszakához viszonyítva. „Ez hihetetlenül nagy ugrás” – mondta az elemző. A Hankook rácalmási üzemében megkezdődött a gyártás novemberben, mely hozzájárult ehhez – emelte ki Suppan Gergely.

„A német autógyárak termelése nem állt le a két ünnep között, így még erősebb lehet az ipari termelés emelkedése” – magyarázta az elemző.  A fogyasztás is emelkedésnek indult. Ezen tényezők hatására 3 százalékos GDP növekedés is elképzelhető 2010 utolsó negyedévében év/év alapon a közgazdász szerint. A tisztítatlan adatok meg is haladhatják ezt a szintet, mert több munkanap volt a karácsonyi időszakban – mondta Suppan Gergely.

A KSH február 15-én hozza nyilvánosságra a 2010 negyedik negyedéves GDP előzetes adatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva