Hírek

2011.01.19. 09:57

Ugyanúgy élünk, mint négy éve - Szerintünk

Tavaly év végére kismértékben ugyan, de tovább javult a gazdasági szektor közérzete, a lakosságé azonban nem változott. A közeljövőt tekintve mind a vállalati szféra, mind pedig a lakosság inkább optimista – derül ki a Tárki és Kopint-Tárki negyedévenkénti felmérésének legutóbbi hullámából, amely a vállalatok és a lakosság közérzetét és várakozásait vizsgálja.

Kopint-Tárki

A gazdasági szereplők közérzete 2010 negyedik negyedévében, folytatva az előző hat negyedév során megfigyelt trendet, kismértékben tovább javult. A TÁRKI lakossági, illetve a KOPINT-TÁRKI feldolgozóipari vállalatok helyzetének és kilátásainak felmérését szintetizáló gazdasági közérzeti index értéke egy 0-100-ig terjedő skálán 43 pontot ért el az előző negyedévi 42,5 pont után, ezzel valamivel meghaladta a világgazdasági válság európai és magyarországi elmélyülése előtti (2008 közepére jellemző) szintet. Még mindig messze vagyunk azonban a kilencvenes évek végére, illetve a kétezres évtized első felére jellemző 45 és 53 pont között mozgó közérzeti értékektől.

Gazdasági közérzetünk kedvezőbbé válása részben a vállalati szektor határozottan jobb helyzetértékeléséből, részben pedig az ország jövőbeli kilátásaiba vetett bizakodásból táplálkozik. A jellemzően a külpiaci trendektől függő feldolgozóipari vállalatok saját helyzetmegítélését mutató részindex látványosan javult az elmúlt hónapokban: a 2010 tavaszi 32 pontról nyárra 35 pontra, a negyedik negyedévre pedig már 44 pontra nőtt, ráadásul a jövőbeli kilátások további emelkedést vetítenek előre.

A lakosság közérzete ugyanakkor nem javult az előző negyedévhez képest. Bár abban, hogy helyzete a következő időszakban kedvezőbb lesz, a megkérdezettek közel fele reménykedik, pillanatnyi pozícióját az átlagos magyar háztartás valamivel rosszabbnak érzékeli, mint egy negyedévvel korábban: a lakosság saját helyzetérzékelését mutató index összetevője 40 pontról 39-re csökkent. Nem lett jobb az ország általános állapotának megítélése sem: a lakosság egészének véleménye szerint az ország helyzete nem romlott, de nem is javult érdemben, hiszen hasonlóan az előző negyedévhez, a 2006 közepe óta megfigyelhető – mérsékelten rossz ítéletet kifejező – 30 pont alatti tartományban stagnál: 2010 júliusában és októberében egyaránt 29 pontot ért el.

A cikk folytatása itt olvasható!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva