Hírek

2011.01.19. 07:15

Változások a cafeteriában - Erre kell ügyelnie idén!

A Széchenyi Pihenő kártyáról egyelőre kevés információ érhető el, pedig a kormány sokat vár az új juttatástól

VG

Az idén ismét átalakult a béren kívüli juttatások rendszere; jó hír, hogy a juttatások adótartama csökkent, a korábbi 25 százalékról 19-re apadt. Az egyes elemek adózása között azonban komoly különbségek lesznek. Továbbra is adómentes lesz a vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a védőoltás, évi 50 000 forintig a sportrendezvényre szóló belépőjegy vagy bérlet. Az utazási bérlet, az üdülési csekk és az étkezési utalvány után a 16 százalékos személyi jövedelemadót kell befizetni, illetve az szja mellett 27 százalék egészségügyi hozzájárulást is. Az internetszolgáltatások igénybevételével kapcsolatban több változás is van: értékhatárhoz kötötten adókötelessé vált, illetve nemcsak a saját, hanem a munkavállalóval közös háztartásban élő közeli hozzátartozó nevére szóló számla is téríthető. Utalvány juttatása esetén legfeljebb három hónapon belül utólagosan a számlákkal is el kell számolni.

A legnépszerűbb juttatások közül az étkezési utalványt ezentúl meleg és hideg ételek vásárlásánál is fel lehet használni. Nem egyértelmű, hogy a szintén nagy kedveltségnek örvendő üdülési csekk sorsa mi lesz. Hogy jövőre párhuzamosan megmarad-e a Széchenyi Pihenő kártya mellett, vagy ez utóbbi felváltja a csekket, egyelőre nem tudni. Idén viszont várhatóan a második fél évtől használható ez a kártya, amelyet szálláshely- és egészségmegőrző szolgáltatásoknál, valamint vendéglátásnál lehet igénybe venni. 300 ezer forintig adható a munkavállalóknak. Szintén 16 százalékos szja alá esik, a jutalék 1,5 százalék, ebből a rendszer üzemeltetését fedezik.

További részletek a cikk folytatásában olvashatók!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva