Hírek

2011.01.29. 10:26

Varga Mihály: Nem megoldás az átmeneti adó

2010-es költségvetési folyamatok nem adtak okot túlzott bizakodásra, a legutolsó pillanatokig nem lehetett biztosan tudni, meglesz-e hazánk vállalt államháztartási hiányszáma – mondta el a Magyar Hírlapnak adott interjújában Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Magyar Hírlap

"Mivel egy hitelminősítőt nem különösebben érdekel, ha egy kormány nehéz örökséget vesz át, besorolását ehhez a múltbéli teljesítményhez igazította. Ugyanakkor, nem tagadom, Magyarország megítélésében közrejátszott az a körülmény is, hogy a májusban megalakuló új kormány a hiánycél tartása érdekében számos szokatlan intézkedést vezetett be" – indokolta a lapnak Varga Mihály a tényt, hogy Magyarország megítélése továbbra is negatív.

"Egyetértek az elemzőkkel, a magyar gazdaság alapvető gondjait nem lehet átmeneti adókkal orvosolni, tartós megoldások, strukturális átalakítások kellenek. Ez azonban csak a költségvetési helyzet stabilizálása után lehetséges. Most már ezen túl vagyunk. A feb­ruári bejelentéseket követően mindenki számára világos lesz, a gazdasági folyamatok javulása nem egy múló pillanat műve volt" – szögezte le az Államtitkár.

Arra a kérdésre, lehetséges-e fájdalmas intézkedések nélkül véghez vinni a szerkezeti reformokat, Varga Mihály úgy válaszolt: ha egy felújításra szoruló pókhálós épületet, amelynek ráadásul még számos hiányossága is akad, átalakítunk, minden bizonnyal lesz olyan, aki, ha csak a nosztalgia okán is, de visszakívánkozik a régi szobájába. Ellátórendszereink egy része ilyen felújítandó pókhálós épületnek tekinthető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva