Hírek

2011.01.13. 07:45

Veszélybe kerülhet a Sziget

Egymilliárd forintos közterület-használati díjat kérne a főváros a Sziget Fesztivál szervezőitől a Hajógyári- (Óbudai) szigeten lévő helyszín egyhetes használatáért.

NM

A Világgazdaság kérdésére a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs irodája Tarlós Istvánnak a Fővárosi Közgyűlés tegnapi rendkívüli ülésén elhangzott mondatait idézve közölte: a főpolgármester tiszteli a rendezvényt, de álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy a város jelenlegi pénzügyi helyzetében egyesek ingyenességet kapjanak, míg másoknak fizetniük kell. Hozzátette: az előző vezetés által meghatározott közterület-foglalási díjakhoz képest több mint egymilliárd forintos kedvezményt fog kapni a Sziget. Utóbbi mértékét anno (2008-ban) még 2,6 milliárd forintban határozták meg – ám végül elálltak a beszedésétől –, a bejelentett „kedvezménnyel” most egymilliárd lehet a díj. „Aki ezt az egymilliárd forintot el akarja venni a várostól, az veszi el a pénzt a kisebbségi önkormányzatoktól, a hajléktalanoktól, nem mi” – mondta Tarlós.

A szervezők szerint egy milliárdos nagyságrendű díj ellehetetlenítené a rendezvényt. „A helyzet irracionalitását mutatja, hogy az Óbudai-sziget másik részén egy hasonló nagyságú, de infrastruktúrával és épületekkel ellátott építési terület tulajdonjogát 3,6 milliárd forintért értékesítették. Egy fedett, európai színvonalú, tízezren felüli látogatót befogadni képes rendezvényhelyszín piaci bérleti díja egyébként naponta néhány millió forint” – mondta Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője.
„A Fővárosi Önkormányzat által remélt milliárdos díj egy nem létező összeg, kivetése esetén ugyanis a Sziget Fesz-tivált nem Budapesten rendezik meg. Ezzel nemhogy többletbevétele nem keletkezne a fővárosnak, de számottevő bevétel is kiesne” – mondta Balázs Csaba, az econet.hu, a Sziget Kft. fő tulajdonosának igazgatósági elnöke. A Sziget Fesztiválnak – a KPMG tanulmánya szerint – több mint 3,5 milliárd forint pozitív GDP-hatása van, 1,4 milliárd forint addicionális adó- és járulékbevételt eredményez, illetve több mint kétmilliárd forint munkajövedelmet generál. A cégvezetők bíznak abban, hogy közös nevezőre juthatnak a városvezetéssel, Gerendai Károly a napokban találkozik Tarlós Istvánnal, hogy egyeztessenek a kérdésről.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva