Hírek

2011.02.18. 08:17

Berlinale: Tarr Béla filmje esélyes a győzelemre

Magyar vagy iráni győzelemre számítanak a filmkririkusok a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

(MTI)

A kritikusok szerint Tarr Béla új filmje, A torinói ló vagy Aszgar Farhadi iráni rendező Nader and Simin: A Separation című alkotása lehet a legesélyesebb a legjobb nagyjátékfilmnek járó Arany Medve-díjra.

A filmes szakírók ezt a két munkát tartják kiemelkedőnek a tíznapos fesztivál főprogramjából, amelyben tizenhat film versenyez a legjobbnak járó címért - írta a Reuters hírügynökség. Az Isabella Rossellini vezette nemzetközi zsűri szombaton jelenti be díjazottjait. A Berlinalén azonban gyakorta előfordul, hogy a kritikusok és a zsűri véleménye eltér.

A 2011-es mustra kezdetén a nemzetközi zsűri és a filmszakma arra szólította fel Iránt, hogy engedje Berlinbe utazni Dzsafár Panahi rendszerellenes propagandatevékenység címén elítélt rendezőt, aki meghívást kapott a zsűribe. Az iráni alkotót hazájában ellenzéki tevékenysége miatt hurcolták meg, hatévi szabadságvesztéssel sújtották, húsz évig nem gyakorolhatja szakmáját és még Iránt sem hagyhatja el. Panahi széke üres maradt a testületben.

A fesztiválon kedvező fogadtatásban részesült a Margin Call című amerikai Wall Street-dráma, a 2008-as pénzügyi összeomlás története Kevin Spaceyvel, Demi Moore-ral és Jeremy Ironsszal a főszerepben. A kritikusok egy része a Schlafkrankheit (Álomkór) című német versenyprodukciót is szerette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva