Hírek

2011.02.15. 07:49

Felsőoktatás: ma lejár a jelentkezési határidő

Kedden jár le a felsőoktatási jelentkezési határidő, a diákok csaknem 8300 képzés közül választhatnak.

(MTI)

A felsőoktatási intézmények a tavalyinál 841-gyel több képzést hirdettek meg. Az egyetemek, főiskolák 3256 alapképzést, 85 egységes és osztatlan képzést, 1455 felsőfokú szakképzést és 3484 mesterképzést kínálnak a jövő szeptemberben kezdődő tanévre. Akik szeptemberben szeretnék megkezdeni vagy folytatni egyetemi, főiskolai tanulmányaikat, azoknak érdemes mielőbb leadniuk a jelentkezésüket. Ezzel megelőzhető az utolsó napok rohama, mind a papíralapú, mind pedig az elektronikus jelentkezés esetében.

A www.felvi.hu portálról elérhető e-felvételi használatához regisztrálni kell. Az e-felvételizőknek nem kötelező a dokumentumaikat is elektronikus úton benyújtaniuk, s az eljárási díjat is rendezhetik csekken. Az e-felvételi azonban hitelesítés vagy e-aláírás nélkül érvénytelen, e hitelesítés határideje február 23.

Az elektronikus jelentkezéssel egyenértékű a postai úton beküldött jelentkezési lap, amely a boltokban lévő Felsőoktatási felvételi tájékoztató kötetekben található meg. A felsőoktatási felvételi eljárás alapdíja változatlanul kilencezer forint, ezért az összegért három jelentkezés megjelölésére van lehetőség. Ezen felül jelentkezésenként az alapdíj mellett 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni.

A hátrányos helyzetű jelentkezők 50 százalékos kedvezményt kapnak az alapdíjból, a halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők pedig mentesülnek az alapdíj megfizetése alól. A benyújtott dokumentumok vizsgálata után a regisztrációs levéllel együtt kapnak csekket a befizetendő összegről.

 A minimum 200 pont az alapképzésben, valamint az egységes és osztatlan képzésben. A különböző jogcímeken kapható többletpontok száma - az emelt szintű érettségi kivételével - csökkent. Ennek célja, hogy minél inkább érje meg emelt szintű érettségit tenni. Középfokú komplex nyelvvizsgáért 28 pont, felsőfokúért 40 pont jár. A nyelvvizsgáért maximum 40 többletpont adható. Csökkent a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetért járó többletpontok száma, a fogyatékosság utáni pontok száma 50-ről 40-re, a gyermekgondozási kedvezmény szintén 50-ről 40 pontra módosul.

A felsőoktatási intézmények 53 ezer 450 hallgatót vehetnek fel a következő tanévben államilag támogatott képzésre, ebből alapképzésre 40 ezer 610, egységes, osztatlan képzésre 2840, felsőfokú szakképzésre 10 ezer diák nyerhet felvételt. Államilag támogatott mesterképzésekre 19 ezer 600 hallgató, doktori képzésekre 1300-an kerülhetnek be. A felsőoktatási felvételi ponthatárokat 2011. július 21-én állapítják meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva