Hírek

2011.02.20. 08:01

Jön az új panelprogram

A tervek szerint újra lehet pályázni panelfelújításra. Az Új Széchenyi Tervben (ÚSZT) hangsúlyos szerepet szántak egyes épületek energiahatékonyságának javítására.

(MTI)

Körtvély Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) osztályvezetője egy szakkiállításon elmondta, hogy az Új Széchenyi Terv energiahatékonyságot javító pályázatai között a tervek szerint lesz majd panelfelújításra is kiírás.
Az osztályvezető emlékeztetett arra, hogy az ország energiafelhasználásának 40 százaléka épületekhez köthető, és ennek kétharmada hűtésre, fűtésre jut. Magyarországon az épületállomány 70 százaléka energiahatékonyságot javító felújításra szorul, és ez elsősorban az iparosított technológiával épült lakásokat érinti.

A 2020-ig szóló tervezett energiahatékonysági intézkedések között említette az osztályvezető az épületenergetikai stratégia kidolgozását. Ehhez fel kell mérni a meglévő épületállomány állapotát, és ennek ismeretében lehet majd meghatározni milyen mértékű beavatkozásra lesz szükség. A szakminisztérium képviselője szerint arra lehet majd számítani, hogy az energiahatékonyságot javító újabb pályázatok között a komplexitás támogatására törekednek, és ez megjelenik majd a támogatás arányában is.

Magyarországon 820 ezer ipari technológiával gyártott lakás van, egy ilyen lakás átlagban 40 négyzetméter hőszigetelésben érintett felülettel rendelkezik. A 30 millió négyzetméterre tehető hőszigetelt panelfelületnek még a felét sem újították fel a 2002-ben indult folyamatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva