Hírek

2011.02.17. 15:28

Kettős állampolgárságról a magyarok nélkül?

Nehezen tudják elképzelni a szlovákiai magyar pártok, hogy Budapest és Pozsony hamarosan megköti a kettős állampolgárságról szóló államközi szerződést.

(MTI)

Semmilyen koalíciós tárgyaláson nem volt szó a magyar-szlovák kettős állampolgárság szabályozásáról szóló államközi szerződéstervezetről, amelyet a szlovák fél a héten juttatott el Budapestre – jelentette ki Bugár Béla, a Híd elnöke. Bugár a Bumm című szlovákiai magyar hírportálnak elmondta: a szerződéstervezet a belügyminisztérium anyaga, sem a Híd, sem más kormánypárt nem vett részt a kidolgozásában, és nem is tudtak róla.

A Híd magyar-szlovák polgári párt elnöke nehezen tudja elképzelni, hogy Budapest és Pozsony rövid távon megköti a kettős állampolgárságot szabályozó államközi szerződést.

A szlovák fél kedden Budapesten adta át a magyar félnek a magyar-szlovák kettős állampolgárságot szabályozó államközi szerződés tervezetét. A szerződés megkötéséről szóló tárgyalások megindításában nemrégiben egyezett meg Pozsonyban a két ország miniszterelnöke, Orbán Viktor és Iveta Radicová.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) már szerdán elutasította a törvénytervezetet. Az MKP számára a dokumentum "teljességgel elfogadhatatlan". A Berényi József pártelnök által aláírt közleményben az MKP egyebek között megállapítja, hogy a szlovák fél javaslata ellentétes a szlovák kormánykoalíciónak a parlament elé vitt elképzeléseivel is.

A párt kifogásolja a szlovák tervezet azon paragrafusait, amelyek szerint "a másik fél állampolgársága akkor vehető fel, ha a kérelmező lakhelye legalább 12 hónapon át az adott ország területén található", vagy ha "ott több mint 5 évig folyamatosan tanulmányokat folytat, illetve munkaviszonyban van, miközben állandó lakhellyel rendelkezik". Nem tetszik az MKP-nek, hogy a szerződéstervezet 5. cikkelye azt is kimondja, hogy Szlovákia és Magyarország minden év május 31-ig kölcsönösen kicseréli azon állampolgárok listáját, akik kérelmezték, illetőleg akiknek odaítélték a másik fél állampolgárságát az előző naptári évben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva