Hírek

2011.02.21. 09:54

Könnyebb célpontokat kereshetnek a terroristák

Magyarországon nincs terrorveszély, de a fenyegetettségünk valamelyest nőtt az utóbbi években - nyilatkozta Hajdu János dandártábornok, a tavaly felállított Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetője a Népszabadságnak; az interjút vasárnap közölte a napilap online kiadása.

MTI

A terroristák első számú célpontjainak számító országokba az utóbbi időben egyre nehezebben jutnak be a terrorszervezetek tagjai, nehezebb pénzt mosatni, akciót előkészíteni és végrehajtani. Mindebből egyenesen következik, hogy a terrorszervezetek előbb-utóbb könnyebb célpontokat keresnek - ilyenek lehetnek például az első számú célpontjaiknak számító államok egy kevésbé tehetős országban lévő képviseletei.

A TEK munkatársai eddig több mint 50 veszélyes bűnözőt fogtak el itthon, és külföldről is kaptak már felkérést terroristagyanúsként nyilvántartott személyek ellenőrzésére, ha a körülmények úgy alakulnak, elfogására.


 
Hajdu István elmondta azt is, hogy amikor Szudánban elrabolták Papp István ENSZ-alkalmazottat, egy kisebb egység azonnal a helyszínre utazott. "Az ENSZ-ben is elismerést arattunk, olyannyira, hogy a főtitkár úr felkért minket, tartsunk előadást a szudáni akcióról, valamint London és Brüsszel is érdeklődik a részletek után. Nemrég bolgár állampolgárok estek szudáni túszejtők fogságába. Két napra rá már itt voltak a bolgár kollégák, hogy segítsünk, mit és hogyan kell csinálni" - fűzte hozzá.
 
Azt hogy mi szükség van Magyarországon önálló Terrorelhárítási Központra, a TEK vezetője azzal indokolta: az Európai Unió egyértelműen a centralizáció irányába "tereli" a terrorelhárítást. Az Európai Parlament is leszögezte: fontos, hogy a tagállamok rendelkezzenek egy olyan terrorelhárító egységgel, szervezettel, központtal, bármivel, amely a nap huszonnégy órájában képes fellépni az esetleges terrortámadások kitervelőivel, előkészítőivel szemben, és információkkal bármikor a segítségére tud lenni más tagállamok hasonló feladatra létrehozott szervezetének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva