Hírek

2011.02.16. 13:30

Médiabéke Magyarország és Brüsszel között

Megállapodott Magyarország és az Európai Bizottság a magyar médiatörvény módosításában. A törvény új passzusai szerint nem kell regisztrálni a blogokat, és nem lehet bírságolni a külföldön bejegyzett médiacégeket.

(MTI, Index)

Az uniós végrehajtó testület által felvetett összes kérdésben Brüsszel számára megfelelő módon fogja megváltoztatni a törvényt a magyar kormányzat - jelentette be szerdán Brüsszelben a médiaügyekben eljáró Neelie Kroes EU-biztos szóvivője.

A módosítás az alábbi kérdéseket érinti: a törvény érvényének a külföldi médiavállalkozásokra való kiterjesztése, a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének túl széles körre történő előírása, a túl szigorú regisztrációs kötelezettség, továbbá az egyének, illetve a többség és a kisebbség "megsértésének" tilalma, amit a gyűlöletkeltés vagy diszkriminációra felszólítás tilalmára változtatnak.



Korábban a Frankfurter Algemeine Zeitung betekintést nyert abba a levélbe amelyben a magyar kormány válaszolt az Európai Bizottság felkérésére a médiatörvény módosításáról.

A FAZ birtokába jutott új tervezetről írt hétfői cikk teljesen összhangban van az EU-biztos szóvivője által ma mondottakkal, a cikk szerint ugyanis törölnék a külföldi média pénzbírsággal történő büntetését a törvény megsértése esetén, továbbá  a "kiegyensúlyozott tájékoztatás" elvárása nem vonatkozna a lekérhető médiaszolgáltatásokra, a blogokat is beleértve. Ezeknek a regisztrációját sem lehetne megtagadni elégtelen adatközlésre hivatkozva.

Az eredeti törvénynek megfelelően a jövőben tilos lenne a személyek, nemzetek vagy kisebbségek diszkriminációja, de kivették a szövegből a rájuk vonatkozó sértések tilalmát.

(MTI, Index) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva