Hírek

2011.02.01. 13:13

Munkáspárt: el a kezekkel Biszku Bélától

A Munkáspárt felháborodását és aggodalmát fejezi ki Biszku Béla bíróság elé állítása miatt - írja közleményében a párt.

BAMA

A parlamenten kívüli szervezet szerint az ügy több szempontból is veszélyezteti a demokratikus vívmányokat, alapvető emberi jogokat. A jelenlegi hatalom már nem csak az emberek mindennapi életét, hanem gondolatait is irányítani akarja, a jobboldalnak nem tetsző véleményeket pedig immáron nem csak elhallgattatni, hanem jogi úton büntetni is szándékozik. Ez a fajta törekvés a demokrácia rendkívül súlyos korlátozásához, az emberi jogok csorbulásához vezethet - írja a közlemény, mely így folytatódik:

"Biszku Béla ügye valójában nem az 1956-os események megítéléséről szól, hanem arról, hogy lehet-e 2011-ben egy magát demokratikusnak nevező  rendszerben egy 90 esztendős idős embert meghurcolni azért, mert gondolatai nem egyeznek a törvényhozók véleményével? Lehet-e, szabad-e az állami politikát egyes erők politikai bosszújára és vérszomjára építeni?"

A Munkáspárt álláspontja szerint nincs demokrácia szólásszabadság nélkül. A jelenleg hatályos Alkotmány is a következőket tartalmazza: „A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás és a szólás szabadságához.” A Munkáspárt követeli, hogy az Alkotmányban rögzített jogokat ne csak a szavak szintjén, hanem a gyakorlatban is érvényesítsék!
2010. májusában a Fidesz-KDNP-kormány módosíttatta a büntető törvénykönyvet. Bűncselekménynek nyilvánították azt, ha valaki „nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel.” Hiába szólaltak meg szakmai és civilszervezetek, a Munkáspártról nem is beszélve, a hatalomra semmi sem hatott.

A Munkáspárt úgy véli, hogy az 1956-os események objektív megítélése történészek feladata, az egész 1956-os kérdéskör történelmi, és nem politikai vita, amit nem a bíróságon, hanem szakmai alapokon nyugvó, elfogulatlan történészi munkának kell rendeznie. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva