Hírek

2011.02.15. 08:43

Olcsóbb lett a zene

A filmek jogdíja nem változik, de a kazettán és lemezen megjelenő zeneműveké csökken - ismertette az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda közleménye.

(MTI)

Az Artisjus ismertette a hagyományos hanglemezen, kazettán, továbbá CD-n, DVD-n kiadott zeneművek illetve filmalkotások jogdíját is. Ebben a körben a jogdíj a nettó fogyasztói ár nyolc százaléka, illetve a kiadó nettó átadási árának a 11 százaléka - de mindig a magasabb összeg.

Az iroda minimális szerzői díjat is megállapít, ezek többsége csökkent a tavalyihoz képest. Például a hagyományos 60 perces LP minimális jogdíja 180 forint helyett 160 forint lett. A CD LP jogdíja pedig 200-ról csökkent 180 forintra. A 120 perces kazettánál 225 forintról 200 forintra mérséklődött a jogdíj.

A játékfilmek minimális jogdíja változatlan maradt, például 90 és 120 perc között továbbra is 80 forint, akár VHS kazettán, akár CD-n jelent meg. A DVD-n megjelent ilyen hosszú film jogdíja pedig 120 forint maradt.

2011-ben változatlan maradt az irodalmi és zenedrámai művek földfelszíni és műholdas sugárzása után fizetendő jogdíj. A költségvetési támogatás egy, az előfizetői díj kettő, míg a reklám- és szponzorációs bevétel négy százalékát kell megfizetni az Artisjus részére. Ugyancsak változatlan maradt a kábel és internetes műsortovábbítás szerzői díja, amely 1-5 csatornáig 8 ezer, 6-12 csatornáig 10 ezer, 13-25 csatornáig 12 ezer forint, afelett pedig csatornánként további 500 forint havonta.

Új elem lesz a jogdíjak területén a simulcasting, amikor a rádió és tévé a sugárzással egy időben interneten is közvetítik a műsort. Ilyenkor a meghatározott jogdíj további öt százalékát is be kell fizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva