Hírek

2011.02.28. 11:50

Többnyelvű darabot ír Márairól egy szlovák drámaíró

Szlovákul ír színdarabot - magyar, német, angol és francia nyelvű részletekkel - Márai Sándor életéről Silvester Lavrík szlovák író, drámaíró. A bemutatót őszre tervezik.

Forrás: Új Szó

Márai Sándorra akkor figyelt fel Silvester Lavrík, amikor Kassa önkormányzata úgy döntött, megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet, és arra kérték a drámaírót, hogy vegyen részt a pályázat munkájában. "Mivel színházi ember vagyok, szinte magától adódott az ötlet, hogy színpadi formában dolgozzam fel ennek az európai jelentőségű írónak és gondolkodónak az életét, pályafutását" - idézte fel Lavrík az Új Szó című pozsonyi napilap hétfői számában.

Marseille mellett Kassa viseli majd 2013-ban az Európa Kulturális fővárosa címet és a programokban kiemelt helyen szerepel majd a város szülötte, Márai Sándor írói munkássága.

A készülő színdarabról Lavrík először az Új Szónak nyilatkozott. Elmondta, hogy egyrészt Márai filmbe illően eseménydús életét igyekszik feldolgozni, másrészt a darabban utalni szeretne legfontosabb műveire, több részlet beemelésével, hogy az olvasáshoz is kedvet kapjanak a nézők.

A szerző a darabot szlovákul írja, az előadás mégis négynyelvű lesz, mert bizonyos részek magyarul, németül és angolul hangzanak el, méghozzá bármiféle feliratozás vagy szinkrontolmácsolás nélkül. Sőt, néhány mondatnyi francia szöveg is kerül a darabba.

Lavrík magyar fordítója, Garajszki Margit, aki egyben az előadás dramaturgja is, jelenleg az író műveinek korabeli fogadtatását, a kritikákat, reakciókat tanulmányozza magyarul és németül, mivel Márai német nyelvű publicisztikája is jelentős.

A bemutatót őszre tervezik, Kassán. A kassai premiert követően Pozsonyban, Budapesten, Prágában és Krakkóban is szeretnék bemutatni a darabot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva