Hírek

2011.02.18. 14:32

Vérbe fojtották a kormányellenes tüntetést

Líbiai ellenzékiek szerint 45 halottja van a csütörtöki összecsapásoknak - adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

(MTI)

Líbiai ellenzéki körök szerint 45 ember halt meg a csütörtöki összecsapásokban, amelyek tüntetők és a rendfenntartó erők között zajlottak le az ország több városában. A kelet-líbiai Bengáziban megtartott "harag napját" követően katonákat vezényeltek az észak-afrikai ország második legnagyobb városának utcáira, ahonnan péntek reggelre eltűntek a tiltakozók. Az al-Vatan című líbiai laptudósításában az áll, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető 37 éves katona és üzletember fiát, Szaadit küldte Bengáziba, hogy kézbe vegye a város irányítását, és hangulatjavító intézkedésekkel helyreállítsa a nyugalmat. Szemtanúk beszámolója szerint Bengázi központjában csütörtök éjjel a katonák éles lőszerrel lőttek a tiltakozók közé.

A világhálóra felkerült amatőr videofelvételeken, amelyek az egyiptomi forradalomból ihletet merítő kormányellenes tüntetéseken készültek, számos fiatalember holtteste látható. Más felvételeken az látszik, ahogy az egyiptomi határhoz közeli, a Földközi-tenger partján fekvő Tobrukban több száz tüntető ledönti a Kadhafi által írt Zöld Könyvnek, a líbiai forradalom alapvetésének emelt emlékművet. Az utcai harcok áldozatairól semmilyen hivatalos közlést nem adtak pénteken. Az állami kézben lévő média kizárólag az elmúlt napok Kadhafit támogató megmozdulásairól számolt be.

Egy nappal a véres összetűzések után újabb tüntetések várhatók. Aktivisták az interneten terjesztik felhívásukat a negyven éve hatalmon lévő államfő elleni demonstrációkra, amelyeknek a pénteki nagy ima után kellene elkezdődniük. Bengáziban és a közeli al-Baidában várhatóan pénteken temetik el az előző napi összecsapások halálos áldozatait, és a szertartások újabb tiltakozó megmozdulásokba torkollhatnak.

A Human Rights Watch (HRW) nevű, New York-i központú emberi jogi szervezet líbiai forrásai alapján úgy tudja, hogy a tüntetőkre támadó biztonsági erők összesen 24 embert öltek meg a kedd este óta lezajlott összecsapásokban. "

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva