Hírek

2011.03.13. 13:46

Alkotmányba bástyázzák a költségvetés biztonságát

Az új alkotmányban szerepel az államadóssági korlát, ez a világon egyedülálló szigorítás.

MTI

Az új alkotmány tervezete fontos elemeket tartalmaz ahhoz, hogy az ország gazdasági versenyképessége javulhasson, a folyamatok előreláthatóak és kiszámíthatóak legyenek - mondta sajtótájékoztatóján Szájer József, a nemzeti konzultációs testület elnöke és Járai Zsigmond, a testület tagja. Mindketten úgy ítélték meg: nagy előrelépés, hogy az új alkotmányban szerepel az államadóssági korlát. Szájer József úgy fogalmazott, ha a parlament ezeket az elemeket elfogadja, akkor az új alkotmány "a világon egyedülálló szabályokat" tartalmaz majd a költségvetési hiány kezelésével összefüggésben.



Szájer szerint, ha az új alkotmány életbe lép, a legszigorúbb szabályokkal fogja védeni a költségvetést az eladósodással szemben.
Kérdésre válaszolva Szájer József azt mondta, a közteherviseléssel kapcsolatban tervezett sarkalatos törvényben nem konkrét adószabályokat rögzítenének, csak az adózással, nyugdíjakkal összefüggő alapelveket. Ezt a még nem kidolgozott javaslatot "gazdasági kisalkotmánynak" nevezte a nemzeti konzultációs testület elnöke.

Arra a felvetésre, hogy a gazdasági és számvevőszéki bizottság albizottsága vizsgálná, kiket terhel felelősség az ország elmúlt nyolc esztendős alatti eladósodottságáért, és jogszabálytervezetet is beterjesztenének a politikai és jogi felelősséggel kapcsolatban Szájer József azt mondta: egyetért, hogy a politikai és a jogi felelősséget meg kell vizsgálni. A büntetőjognak viszont alapvető szabálya, hogy visszamenőleges hatályú jogalkotás nem lehetséges.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva