Hírek

2011.03.28. 18:16

Alkotmányozás: tüntetők és kihúzott nevek

Az LMP tüntetést szervez az alkotmánytervezet ellen, amiben végül nem rögzítenék az igennel szavazó politikusok névsorát.

MTI

A budapesti Vörösmarty térre szervez tüntetést az LMP  április 17-re tüntetést, mert a párt szerint a Fidesz-kormány és alkotmánytervezete "rég nem látott veszélyt jelent a demokráciára, a szociális és környezeti jogokra" - írják közleményükben. Hangsúlyozzák, hogy a Lehet Más a Politika számára elfogadhatatlan az alkotmányozás folyamata és a Fidesz-KDNP által beterjesztett alkotmánytervezet. Szavaik szerint ennek a tervezetnek az elfogadása súlyos visszalépés lenne a jelenlegi alkotmányhoz képest a hatalommegosztás, az állampolgárok politikai részvételi lehetőségei, valamint a szociális és környezeti jogok szempontjából.



Az LMP véleménye szerint Orbán Viktor a diktatúra nyelvén szólalt meg akkor, amikor a napirend előtti felszólalásában az ellenzéki reakcióra válaszolva a demokratikus hatalomgyakorlás elvét szembeállította azzal, hogy mit gondolunk a jó életről - mondta korábban parlamenti sajtótájékoztatóján Schiffer András. Az LMP frakcióvezetője szerint ugyanis egy demokráciában ez a kettő szorosan összefügg, mert elképzelésük szerint "egy demokrácia úgy néz ki, hogy különböző nézetű, hitvallású emberek beszélgetnek arról, hogy mit tartanak a jó életről".
 "Orbán Viktor ezen az alkotmányon keresztül a magyar választókat meg akarja fosztani attól a lehetőségtől, hogy 2014-ben véleményt mondjanak arról, hogy nekik a szegényellenes, neokonzervatív, neoliberális gazdaság- és társadalompolitika kell-e vagy sem" - jelentette ki Schiffer András. Majd úgy fogalmazott, hogy ha az alkotmányban rögzítik és kétharmados többséghez kötik az adó és járuléktörvényeket, akkor kivonják a következő kormány kezéből annak lehetőségét, hogy ezeket úgy rendezze át, ahogy arra a választóktól felhatalmazást kapott. Hozzátette, hogy eközben a "2020-as évekig bebetonozott emberek" bármikor megvétózhatják a következő kormány költségvetési tervét. Véleménye szerint ezek azt jelentik, hogy Magyarországon ma nem lesz ellensúlya a többségi hatalomnak, "2014-től pedig egyetlen ellensúlya lesz, ez pedig a Fidesz. Ezt utasítjuk el" - mondta a politikus.

Nevek kihúzva

Mégsem tartalmazná az új alaptörvény az igennel szavazó országgyűlési képviselők nevét a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjének hétfőn benyújtott módosító javaslata értelmében. Szájer József, a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának vezetője ugyanakkor hangsúlyozta: az még nem dőlt el, hogy az új alkotmány végén egyáltalán ne szerepeljen a képviselők neve, vagy ehelyett a házszabályszerű jegyzőkönyvet tartalmazza, amelyben nemcsak az igennel, hanem a nemmel szavazó, tartózkodó és a voksolástól távol maradó politikusok neve is fel van tüntetve.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva