Hírek

2011.03.28. 08:31

Alkotmányozó javaslatok a borítékokból

A tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés bekerülésén túl néhány passzus kikerülhet az új alkotmányból az emberek javaslatára.

MTI

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik ma Parlament plenáris ülése, a miniszterelnök a nemzeti konzultáció eredményéről számol be - tájékoztatott a távirati iroda.

A képviselők az interpellációs blokk után az alkotmányjavaslatok részletes vitára bocsátásáról döntenek. A kormányfő beszédében az állampolgároktól visszaérkezett mintegy 920 ezer kérdőív alapján tesz javaslatokat a készülő alkotmány szövegéhez. Orbán Viktor szombaton úgy nyilatkozott, várhatóan kevesebb mint tíz ilyen indítványról szól majd. Ezek között említette a ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztés javaslatba emelését, de arra is utalt, hogy van egy-két olyan pont, amelyeket az állampolgárok tanácsára javasol kivenni a tervezett szövegből.

A parlament ezt követően a kormánypártok, illetve a független Szili Katalin által előterjesztett alkotmányjavaslatok részletes vitára bocsátásáról határoz. A módosító javaslatokat elsőként az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága tekinti át szerdán és csütörtökön. A Ház pénteken és az utána következő hétfőn összesen 15 órás időkeretben tárgyalhatja a napirenden tartott javaslat szövegének változtatására tett indítványokat.

Az Országgyűlés az új alkotmány április 18-ra tervezett elfogadásáig nem tárgyal más előterjesztéseket. A végleges alkotmányjavaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Az államfő várhatóan április 25-én ünnepélyes keretek között írja alá a szöveget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva