Hírek

2011.03.05. 21:44

Egyre többen fognak fegyvert Kadhafi ellen

A hírekre, hogy a líbiai kormányerők egyszerre több várost próbálnak visszafoglalni, egyre több civil dönt úgy az ország keleti részén, hogy beáll az újonnan szervezett katonai egységekbe.

(MTI)

Fegyvereket követelő férfiak gyűltek össze szombaton Bengázi egykori bírósága előtt az átmeneti hatóság központjánál - jelentette Al Ghaoui Hesna, az MTI Hírcentrum tudósítója a kelet-líbiai Bengáziból. A katonai szolgálatra jelentkező férfiakat az átmeneti hatóság képviselői Adzsdábíjába és Bregába irányították, ahol rövid kiképzést kaphatnak, és ott osztják ki a kormány egykori raktáraiból szerzett fegyverkészleteket. Egy ilyen raktárnál volt pénteken este óriási erejű robbanás Bengázi közelében.

Az MTI Hírcentrum stábja a helyszínen járva óriási pusztítást látott. A helyiek szerint hatalmas kiterjedésű területen legalább 62 fegyverraktár van, részben földbe vájt bunkerekben, részben pedig hangárokban, kőépületekben. A robbanástól a legtöbb épület összeomlott, több pedig teljesen megsemmisült. A telepen három óriási kráter is tátong, és fémhulladék terítette be az egész környéket. A földön mindenhol lőszerhüvelyek, robbanószer-maradványok, szétégett légvédelmi ágyuk, töltények hevernek, volt, ahol fel nem robbant kézigránátok is hevertek.

Amikor a Hírcentrum stábja szerdán a helyszínen járt, már akkor elkezdték a raktárak kiürítését egy esetleges légicsapástól tartva. A készleteket kisteherautókon és személyautókon hordták el Bengáziba, Adzsdábijába és Bregába. Az összes fegyvert azonban nem sikerült elszállítaniuk.
 
Szombaton a környékről mintegy 50 férfit toboroztak, hogy a romos épületekből elhordják a még használható készleteket. De beindult a roncsturizmus is - a környező településekről sorra érkeztek az emberek, hogy megnézzék az eddig lezárt raktárkomplexumot, és szétégett, megolvadt lőszermaradványokat szedjenek össze a földről.
 
A robbanás okáról még most is ellentmondásos hírek vannak. A helyszínen egy ezredes, Muhammad Hadije azt mondta, hogy Kadhafi erői feltehetően rakétákkal támadtak a raktárra. Mások szerint kormányerőket támogató emberek szivárogtak be. Egy szemtanú egy Toyota dzsipet látott a telepre hajtani, majd egy kisebb tüzet látott, amely gyorsan terjedt, és szerinte ezután következtek a robbanások. Van, aki eközben balesetről beszél.
 
Válságbizottság alakult

Eközben a döntéshozatal felgyorsítása és egyszerűsítése érdekben három tagú válságbizottságot állított fel szombaton Bengáziban a felkelők által létrehozott Líbiai Nemzeti Tanács. A február 27-én megalakult tanács Mahmud Dzsebrilt, a demokratikus államért küzdő líbiai értelmiség egyik vezéralakját nevezte ki a katonai és külpolitikai ügyekben illetékes válságbizottság elnökévé. Omar Hariri lett a felkelők katonai vezetője, a külügyek irányításával pedig Líbia korábbi indiai nagykövete, Ali esz-Szavi foglalkozik. Hariri 1969-ben részt vett a Kadhafi elleni puccskísérletben, és később bebörtönözték emiatt.

A Líbiai Nemzeti Tanács - amelynek élén a Kadhafi-rezsim korábbi igazságügyi minisztere, Musztafa Abdel-Dzsalíl áll - szombaton tartotta meg első ülését. Közleményében hangsúlyozta, hogy koordinálni kívánja a Moammer Kadhafihoz hű erőkkel való szembenállást, leszögezte ugyanakkor, hogy nincs szó ideiglenes kormányról. Hozzátette azt is, hogy székhelyét Bengáziból Tripoliba kívánja áttenni, noha a főváros Kadhafi erőinek ellenőrzése alatt áll.
 
Mint Marosi Antal, az MTI-Hírcentrum Bengáziban tartózkodó tudósítója jelentette: a tanács felszólította a nemzetközi közösséget a Líbia feletti repülési tilalom bevezetésére. Moammer Kadhafit ily módon kell megakadályozni saját népének bombázásában, s emellett a légtér zárlatával kell megakadályozni azt is, hogy a Kadhafi oldalán harcoló idegen zsoldosok légi úton érkezzenek az országba. A nemzeti tanács ugyanakkor határozottan elutasította a külföldi csapatok esetleges líbiai beavatkozását. A nemzetközi közösséget felkérte arra, hogy nyújtson segítséget a humanitárius katasztrófa elkerüléséhez.
 
Abdel-Dzsalíl a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy a tanács "Líbia egyetlen képviselőjének" nyilvánította önmagát. Kijelentette, hogy a testület továbbra is Abder-Rahmán Mohamed Salgamot tekinti az ország ENSZ-nagykövetének. A nagykövet és a líbiai ENSZ-képviselet munkatársainak többsége február végén szakított a Kadhafi-rendszerrel, ezért Kadhafi leváltotta a nagykövetet, és helyére Ali Abdesz-Szalám Trikit nevezte ki pénteken.
 
A Líbiai Nemzeti Tanács a "felszabadított keleti városok" képviselőiből áll.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva