Hírek

2011.03.28. 11:45

Elfelejtette az egyházak pénzét a kormány

Az adóváltoztatások miatt a történelmi egyházak költségvetése komoly csorbát szenved - írja elemzésében az Origo.

BAMA

A kormánypártok kifejezetten jó viszonyt ápolnak velük, mégis a személyi jövedelemadó csökkentése komoly érvágást jelenthet az egyszázalékos felajánlásokra számító történelmi egyházaknak. Súlyos nyomás alá került a kormány, és megindult a munka a probléma megoldására - írja a hírportál.

Drasztikusan csökkenhet 2012-től az idén életbe lépett adóváltozások miatt az egyházak és alapítványok bevétele. A gyerekek után járó adókedvezmény és az alacsonyabb adókulcs miatt a dolgozók jelentős részének ugyanis kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetnie, ezzel együtt pedig értelemszerűen csökken annak az 1+1 százaléknak az aránya is, amelyet a törvény szerint ebből az egyházaknak és különböző nonprofit szervezeteknek ajánlhatnak fel.

A változás miatt a hírportál információi szerint erős nyomás nehezedik a kormányra az egyházak részéről, hogy változtasson a felajánlási, illetve általában a támogatási rendszeren.

"Megjósolhatatlan, hogy pontosan hogyan alakulnak majd a számok, de csökkennek majd a bevételeink, az biztos. Csak remélni tudjuk, hogy a kormány erre is gondolt, amikor átalakította az adórendszert" - mondta Tar Zoltán, a Magyarországi Református Egyház szóvivője az Origónak.

Kormányzati forrásokból származó információink szerint a szóvivő feltételezésével szemben ugyanakkor nem volt szempont az adószabályok tavalyi átírásánál, hogy mi lesz az egyházakkal és a civilekkel, a módosítások ilyen hatásáról egyszerűen megfeledkeztek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva