Hírek

2011.03.19. 09:45

Harminc milliót követelt az ismeretlen

Harminc millió forintot követelt a pénzintézettől az az ismeretlen, aki valódi robbanószerkezetet tartalmazó táskát hagyott egy józsefvárosi bankfiókban péntek délután – közölte a rendőrség a honlapján..

MTI

 A Budapesti Rendőr-főkapitányság szombat déli közlése szerint a tűzszerészek már a helyszínen megállapították, hogy a bankfiókban hagyott táska valódi robbanószerkezetet tartalmaz, ezért azonnali megsemmisítéséről döntöttek, s azt a közeli építési területen végre is hajtották. Az ügyben azért indult zsarolás miatt eljárás, mert az ismeretlen elkövető a csomagba egy levelet is tett, amelyben harminc millió forintot követelt a pénzintézettől

Egy tűzszerész hozta ki a gyanús csomagot péntek este fél nyolc körül a József körúti OTP bankfiókból. A körút egy részét lezárták, az érintett épületet - összesen huszonötöt -  kiürítették - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó munkatársa, aki azt látta, hogy a tűzszerész lassan lépkedve, egy hosszú bot végére rögzítve hozta ki a csomagot az épületből, majd a közeli metróépítkezéshez vitte. Nyolc óra előtt néhány perccel egy nagy durranást lehetett hallani a Rákóczi téri metróépítkezés felől.

Az MTI korábban arról számolt be, hogy egy füstölő hátizsák miatt kellett kiüríteni egy épületet, miután a csomagot a házban működő bankfiók pénzkiadó automatájánál hagyták. Az MTI információja szerint a csomag pukkanó hangot adott, mielőtt füstölni kezdett volna.
 
A Terrorelhárítási Központ jelentős erőkkel, több autóval érkezett a helyszínre, és ott volt Hajdu János, a szervezet főigazgatója is.
 
Zsarolás miatt indított nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni főosztálya a József körúti gyanús csomag ügyében - tájékoztatta Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője péntek este az MTI-t, miután a tűzszerészek megsemmisítették a csomagot. A szóvivő részleteket egyelőre nem közölt a zsarolásról, és arról sem, hogy mi volt a bankfiókban hagyott csomagban.
 
Mint mondta, a késő délutáni órákban jelezték a rendőrségnek, hogy a bankfiókban gyanús csomagot találtak. Az állampolgárok biztonságát és a vagyonbiztonságot szem előtt tartva haladéktalanul intézkedtek, megkezdték az épület kiürítését, és lezárták a környéket. Értesítették a tűzszerészeket, ők megvizsgálták a csomagot, és a helyszíni megsemmisítés mellett döntöttek.
 
A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság szóvivője, Barta Ágnes korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy huszonöt lakást kellett kiüríteni, az intézkedés ötven embert érintett. A VIII. kerület polgármesterével együttműködve felajánlották a lakóknak, hogy a polgármesteri hivatalban várakozhatnak, de egyikük sem vette igénybe ezt a lehetőséget. Nem sokkal este 9 óra előtt Barta Ágnes azt mondta: minden lakó visszatérhet otthonába.
 
A Blaha Lujza tér és az Üllői út között este 9 óráig nem közlekedett a 4-es és a 6-os villamos, és a közúti forgalom elől is lezárták ezt a szakaszt. A csomag megsemmisítése után helyreállt a közlekedés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva