Hírek

2011.03.28. 11:56

Közpénzes ügyek: államtitkári lakás havi 216 ezer forintért

Tucatnyi államtitkár kap minisztériumi közbenjárásra szolgálati lakást. A Blikk információi szerint egy-egy lakás havi átlagos bérleti díja 216 ezer forint, évente így közel 21 millió forintot költenek közpénzből az államtitkárok elhelyezésére.

Blikk/Index

A 12 államtitkár közül tízen a parlamentnek is tagjai, vagyis 997 ezer forintos fizetésük mellé 231 ezer forintos képviselői tiszteletdíjukat is felvehetik - számolt be a napilap.

A Blikk úgy fogalmazott, hogy a legnagyobb, 158 négyzetméteres szolgálati lakást Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára kapja. De 100 négyzetméter feletti lakást biztosítanak ilyen módon Kontrát Károly belügyi államtitkárnak, Szőcs Gézának (Nemzeti Erőforrás Minisztérium) és Szabó Erikának (KIM) is.

Völner Pálnak (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) egy 63 négyzetméteres lakást biztosítanak. A 12 ingatlan közül csak négy állami tulajdonú, nyolcat magánszemélyektől bérelnek egyes minisztériumok.


Felháborító, hogy azt a régóta állami tulajdonban lévő lakást, amelyben jelenleg Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár három családtagjával együtt lakik, olyan bérelt "luxuslakásként" mutatja be a Blikk hétfői cikke, amelyet állami pénzből fizetnek, közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtóirodája a távirati irodához eljuttatott közleményében.

A minisztérium aláhúzta a közleményben, hogy az érintett ingatlant 1990 óta már öt miniszter és négy államtitkár használta, nagyságát a jogszabály határozza meg (az állami vezetőkkel együtt költöző családtagok függvényében), bérleti díja nincs, a rezsiköltséget pedig - mint minden esetben - az érintett fizeti.

A közlemény kitér arra, hogy a törvények értelmében az állami vezetők kétféleképpen juthatnak szolgálati lakáshoz: állami tulajdonban lévő hivatali lakást biztosítanak számukra, vagy - "miután az előző két kormány az állami tulajdonban lévő hivatali lakások nagy részét elherdálta, áron alul értékesítette, így csak korlátozott számban és minőségben állnak rendelkezésre" - megtérítik számukra az albérleti költségüket.

Ez utóbbi esetben az állami vezető által számlával igazolt bérleti díjat téríti meg számára az állam.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva