Hírek

2011.03.21. 16:06

Leállt a Kadhafi-erők támadása Bengázi ellen

Az összehangolt brit-amerikai-francia légitámadásokkal sikerült leállítani a líbiai kormányerők tüzérségi támadását Bengázi ellen.

Forrás: MTI

John Lorimer vezérőrnagy, a brit vezérkar stratégiai kommunikációs igazgatója a líbiai hadműveletek eddigi menetét értékelő sajtótájékoztatóján közölte: ellenzéki források beszámolói szerint Kadhafi líbiai vezető megkezdte haderejének kivonását Bengázi környékéről, és a kormányerők most más országrészekben fokozzák támadásaikat.

Lorimer felfedte azt is, hogy a brit királyi légierő (RAF) Tornado GR4-es vadászbombázóit - amelyek hétfőn hajnalban líbiai célpontok elleni támadásra indultak angliai támaszpontjaikról - félútról visszarendelték, mivel a brit hadvezetés olyan értesülést kapott, hogy a célterületen számos civil tartózkodik.

A gépek fegyverzetükkel együtt visszatértek bázisaikra. A Tornado GR4-esek a kelet-angliai Norfolkban lévő támaszpontjukról szálltak fel. Lorimer szerint egy-egy ilyen bevetés repülési távolsága összesen 4800 kilométer. A brit légierő bombázói a Falkland-szigetekért 1982-ben Argentínával megvívott háború óta nem vettek részt ilyen nagy távolságú bevetéseken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva