Hírek

2011.03.21. 18:13

Meghiúsulhat a volánosok sztrájkja

Elutasította a Fővárosi Munkaügyi Bíróság három dél-dunántúli közlekedési szakszervezetnek a március 31-ére hirdetett sztrájk kapcsán benyújtott, az elégséges szolgáltatások megállapítására irányuló kérelmét.

Forrás: MTI

A bíróság érdemi vizsgálat nélkül utasította el a kérelmet - írta közleményében a sajtóosztály.

A Kapos Volán Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet, az Autóbusz-közlekedésben és Személyszállításban Dolgozók Uniója Baranya Megyei Független Szakszervezete és a DÁM Független Autóbuszvezetők Szakszervezete annak megállapítását kérte, hogy a sztrájk ideje alatt az elégséges szolgáltatás mértéke nem haladhatja meg a szolgáltatás 30 százalékát, illetve az átlagban foglalkoztatott munkavállalók nem több, mint 20 százalékát érintheti.

A bíróság egyebek között azért utasította el a beadványt, mert nem tartalmazott bírósági döntésre irányuló határozott kérelmet. A döntésnek ugyanis olyannak kell lennie, hogy abból, illetve az annak alapján adható tájékoztatásból egyértelműen ki kell tűnnie a közönség számára, hogy mikor és milyen mértékű szolgáltatásra számíthat - írta az FB sajtóosztálya.

"Ha a bíróság azt állapítaná meg, hogy az elégséges szolgáltatás mértéke a 30 százalékot nem haladja meg, sem a sztrájkban részt venni szándékozó dolgozók, sem a munkáltató, sem az utazóközönség nem tudhatná meg, hogy 2011. március 31-én ténylegesen mely járatok indulnak el, és ezek kiszolgálását milyen személyzet biztosítja" - olvasható a közleményben.

A dél-dunántúli közlekedési szakszervezetek kérelmét másodszor utasította el a  bíróság; első ízben a március 10-re hirdetett munkabeszüntetés kapcsán kérték az elégséges szolgáltatások körének megállapítását.

Dobi István, a három érdekvédelmi szervezetet tömörítő Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetségének (AKSZSZ) elnöke az MTI-nek elmondta: fellebbeznek a bírói döntés ellen. Hozzátette: úgy néz ki, hogy a március 31-i sztrájk meghiúsul, és új időpontot tűznek ki.

A munkabeszüntetést azt követően hirdették meg a szakszervezetek, hogy a Pannon, a Kapos, és a Gemenc Volán Zrt.-vel folytatott bértárgyalások nem vezettek eredményre.   

Az AKSZSZ havonta fejenként 11 700 forintos bérfejlesztést kíván elérni, a bérkövetelést pénteki ülésén megerősítette a szövetség választmánya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva