Hírek

2011.03.29. 13:53

NATO irányítás a líbiai hadműveletekben

Átveszi a líbiai intervenció irányítását a NATO, Amerika hadihajókat vezényel ki a térségből. Eközben Kadfafi erői újra visszafoglaltak egy várost.

MTI/Index

A líbiai tengerparton nyugat felé nyomuló felkelőktől a Moammer Kadhafihoz hű erők keddre virradóan visszafoglalták en-Naufalíja városát. A nyugati koalíció légitámadásainak köszönhetően a felkelők eddig viszonylag gyorsan haladtak Tripoli felé. Kadhafi szülővárosa, Szirt előtt azonban meg kellett torpanniuk. A felkelők hétfő reggel azt állították, hogy Szirt már a birtokukban van. Ezt azonban semmi nem támasztotta alá, sőt több tudósító arról számolt be, hogy a városban csak kormánykatonákat látni.



Annyi bizonyos, hogy a Ben-Dzsavádtól nyugat felé 20 kilométerre, Szirttől 120 kilométerrel keletre lévő en-Naufalíját bevették hétfőn. Már aznap nyomultak volna tovább nyugat felé, de a Kadhafihoz hű erők ellenállásába ütköztek, ezért vissza kellett vonulniuk, sőt feladni en-Naufalíját.

Átveszi a líbiai intervenció irányítását a NATO. A szövetség sietett leszögezni, semmiképp sem fogják a felkelők légierejének szerepét játszani. Az elmúlt tíz napban éppenhogy a lázadók előretörésének megkönnyítését segítették.

Azzal párhuzamosan, ahogy a NATO átveszi a Líbia elleni katonai fellépés irányítását, az Egyesült Államok fokozatosan megkezdi hadihajóinak kivonását a Földközi-tenger térségéből - jelentette be hétfőn Washingtonban egy névtelenséget kérő amerikai katonai vezető. A líbiai rendezésről Londonban kedden megtartandó nemzetközi konferencián központi kérdés lesz az észak-afrikai országnak a Moammer Kadhafi ezredes távozása utáni "végső politikai státusa" - mondta hétfőn Washingtonban Denis McDonough, a Fehér Ház helyettes szóvivője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva