Hírek

2011.03.29. 08:10

Orbánnak fáj a szíve a családi szavazati jogért

Bár az emberek nem szeretnék a családi szavazati jog bevezetését, Orbán Viktor mégis el szeretné érni, hogy a választók újra fontolják meg a lehetőséget.

MTI

"Fáj a szívem azért, hogy az emberek végül kidobták a családi szavazati jog lehetőségét" - mondta a miniszterelnök hétfőn a Magyar Televízió Az Este című műsorában. Orbán Viktor a műsorban hangsúlyozta, a gyermekek után járó választójog lehetőségéről szóló passzust a konzultáció válaszai alapján ki kell venni a kormánypártok alaptörvény-javaslatából, ő azonban - mint fogalmazott - nem akarja "ezt a harcot feladni végleg", és a következő években szeretne energiát fordítani arra, hogy meggyőzze az embereket arról, vegyék elő újra ezt a kérdést, és fontolják meg.

A tényleges életfogytiglanig tartó szabadságvesztés alkotmányosságáról szólva úgy fogalmazott: az emberek elsöprő többsége szeretné, ami azt jelenti, hogy az emberekben erősen él a rend iránti vágy. Megjegyezte, szerinte a büntetés súlyának igenis van visszatartó ereje. Kitért arra is, hogy "azért nem szerepelt a halálbüntetés, amit többen kértek egyébként a kérdőíveken, a feltett kérdések között, mert az Európai Unióhoz való csatlakozással mi lemondtunk a halálbüntetés bevezetésének lehetőségéről. Egyébként ez a kérdés is élő kérdés, és izgatja a magyar közvéleményt".

Az ön- és a tulajdonvédelemhez való jog alkotmányos rangra emelését Orbán Viktor áttörésnek nevezte. Arra a felvetésre, hogy ez a gyakorlatban mit jelent majd, közölte: ezeket a kérdéseket meg kell vitatni, és a büntető törvénykönyvben (Btk.) kell végigvezetni. Reményei szerint 2012. január 1-jére a Btk. választ tud adni a felmerülő kérdésekre. Hozzáfűzte, fegyvertartás ügyében ő "mértéktartóbb" lenne.
Az új alkotmányról azért nem lesz megerősítő népszavazás - folytatta Orbán Viktor -, mert ő nem a többség, hanem minden ember alkotmányát szeretné látni. Egy népszavazás esetében azonban egy többség áll szemben egy kisebbséggel - fűzte hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva