Hírek

2011.03.11. 08:16

Pusztító földrengés és cunami Japánban

A Richter-skála szerinti 8,8-as erősségű földrengés rázta meg Japánt, amely után cunami söpört végig a Csendes-óceánon. A katasztrófának több mint ezer halálos áldozata van.

MTI/Index/Origo

Tízezren tűntek el egy japán kikötőváros lakosai közül

Az északkelet-japáni Minamisanriku kikötőváros lakosai közül tízezren tűntek el a pénteki földrengés és az azt követő szökőár pusztításában. A távirati iroda az NHK televízió értesüléseire hivatkozva azt közölte, hogy a 17 ezres lélekszámú város lakosai közül 9500-an kerültek fel az eltűntek listáira. Az eddigi összesítések szerint Japán egész területén több mint 1600-ra tették a halottak és az eltűntek számát. A földrengés által megrongált, Tokió áramellátásáról gondoskodó fukusimai atomerőművek körül 20 kilométeres körben már 90 ezer embert kitelepítettek. További 210 ezer embernek az erős utórezgések miatt kellett elhagynia otthonát Ivate és Fukusima prefektúrában.

A részben vagy teljesen összeomlott házak száma mintegy 3400, s a katasztrófa sújtotta területen mintegy 200 helyen ütött ki tűz. Megrongálódott 181 népjóléti intézmény, köztük több szanatórium. A Honsú északkeleti végében lévő Ivate prefektúrában Rikuzentakata várost gyakorlatilag teljesen elmosta a pénteki földrengést követő szökőár. A helyi rendőrség közlése szerint majdnem az egész város víz alá került, csupán néhány ház maradt épen, s a víz a városháza második emeletéig ér.
 
Az ugyancsak a keleti parton lévő Fukusima prefektúrában 1800 ház dőlt romba. Futaba város tengerparti negyedeiben a házak több mint 90 százalékát elmosta a cunami. A szökőár okozta károkat azonban még csak részben sikerült felmérni. Sok területen ugyanis még érvényben van a cunami-riadó, s ezekre a helyekre még nem érkeztek mentők.
A földrengés sújtotta körzetekben mintegy 5,6 millió háztartásban nincs villany és 18 prefektúra több mint 1 millió háztartása maradt folyóvíz nélkül. Szombaton is zárva volt kilenc autópálya, és több mint 450 belföldi légi járatot töröltek.


A tokiói magyar nagykövetség továbbra sem tud magyar áldozatróll és sérültről sem, ugyanakkor még két magyar családdal és két személlyel nem tudták felvenni a kapcsolatot. Úgy tudni, még EU-s állampolgárok sincsenek az áldozatok között.



Robbanás a földrengéstől megrongálódott japán erőműben
(percről-percre)


Szombat

Több mint ezer ember halt meg vagy tűnt el a földrengés és az általa kiváltott cunami következtében - derült ki a rendőrség által szombaton frissített veszteségmérlegből. A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint a természeti csapás legalább 402 emberéletet követelt Japán északi és keleti tartományaiban. Köztük van az a több mint kétszáz fő is, akiknek a holttestét Szendai város tengerpartján találták meg. 673 embert eltűntként tartanak nyilván, 991-en pedig megsérültek. A Japán rendőrség hírügynökségeknek eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az adatok nem tekinthetők véglegesnek.

Radioaktív gőzt engedtek ki az erőművekből

A fukusimai atomerőműveket üzemeltető Tokyo Electric Power közölte: a 2-es erőmű négy reaktorának tartályaiból kiengedték a gőzt. Előzőleg az 1-es atomerőmű egyik reaktorából szintén kiengedtek valamennyi radioaktív gőzt a túlnyomás csökkentése érdekében. Az ipari miniszter elmondta, hogy a kiszabaduló anyag sugárszintje alacsony, vagyis a radioaktív terhelés nagyon kis mértékű lesz. Később azonban radioaktív cézium jelenlétét mutatták ki szakemberek a fukusimai 1-es atomerőmű közelében. (Index)


szólj hozzá: Földrengés és cunami Japánban




XVI. Benedek pápa imádkozik a halottakért és reméli, hogy családjuk és barátaik vigaszra találnak - írta sürgönyében a pápa nevében Tarcisio Bertone bíboros a japán katolikus püspöknek. A  katolikus egyházfőt mélyen elszomorították a földrengés és a cunami tragikus következményei".


Megsérült a hűtőrendszer az erőműben

Az amerikai parti őrség helikopterekkel keres egy férfit, akit a cunami hullámai ragadhattak el Észak-Kaliforniában, jelentette az AP. A japán rendőrség úgy tudja, legalább 184 áldozata van a katasztrófának.
A mentési munkálatokban három-négy áramfejlesztő generátort vittek a Fukusima erőműhöz, mert pótolni kell a megsérült hűtőrendszer áramellátását, jelentette be a Nukleáris Világszövetség. Egy japán hírügynökség szerint négy vonattal is megszakadt az összeköttetés a part menti vasútvonalakon.


Újabb földrengés

Újabb, 6,6-os földrengés rázta meg Japán középső részét, ez volt az eddigi utórengések közül a legerősebb, amelynek a Nagano Niigata térségben volt az epicentruma. Tokióban is megmozdultak az épületek, írja az AP hírügynökségre hivatkozva az Index.


Hivatalosan 151 halott Japánban

A japán rendőrség tájékoztatása szerint már 151 halálos áldozata van a földrengésnek és a cunaminak Japánban. A BBC tokiói tudósítója ugyanakkor nem hivatalos forrásokra hivatkozva legalább 350 halottról, és 500 eltűntről számolt be. Magyarország mentőcsapatot küld Japán földrengés sújtotta térségébe – közölte Dobson Tibor, az  Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője. A távol-keleti országba nyolc műszaki mentő és egy szakértő tiszt utazik, akik földrengés utáni városi kutatási és mentési feladatokra vannak felkészítve. 

Fotók a földrengés és cunami sújtotta Japánról



1000 halálos áldozat?

AFP hírügynökség: a Világbank bejelentette, hogy kész segítséget nyújtani Japánnak a földrengés és a cunami után. A japán rendőrség eddig 133 áldozatról tud hivatalosan, a Kyodo News úgy tudja, a földrengés és a cunami áldozatainak a száma végül az ezret is meghaladhatja.

Átszakadt egy védőgát

A Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint átszakadt egy védőgát a japán Fukusima prefektúrában, a víz több házat is elmosott. Ugyanebben a prefektúrában van az az atomerőmű, aminek elromlott a reaktorhűtője. Emiatt több ezer embert telepítettek ki. Hawaiion nem okozott károkat a cunami.



Elérte Hawaii-t a cunami

A cunami elérte a Hawaii-szigetek partjait - jelentette pénteken a CNN. A rengés epicentrumától 6200 kilométerre lévő szigetcsoporton előzetesen evakuálták a tengerparti települések lakosságát. A három legnagyobb repülőteret bezárták, a haditengerészet Pearl Harborban állomásozó hajóit pedig készültségbe helyezték, hogy szükség esetén részt vegyenek a mentésben. A polgári védelem szintén kiüríttette Guam alacsonyan fekvő területeit. Elrendelték, hogy a lakosság vonuljon olyan helyre, amely legalább 15 méterrel a tengerszint felett található.

A Hawaiin született Barack Obama elnököt Washingtonban helyi idő szerint 4 órakor értesítették a vészhelyzetről.

Emelkedik a halottak száma

A guardian.co.uk tudósítása szerint a japán rendőrség immár 88 halálesetet tart nyilván, 349 ember eltűnéséről van hivatalos adat. Ezek a kalkulációk még nem számolnak a Sendaiban talált 2-300 vízbefúlt áldozattal. A BBC közlése szerint 88 ezer embert tűnt el, a keleti részen további utórengések voltak.

Külügyi figyelmeztetés

A Külügyminisztérium mindenkit arra kér, hogy nem feltétlenül szükséges utazásaikat Japán észak-keleti térségébe lehetőség szerint halasszák el a helyzet rendeződéséig.

A jelenleg Japánban tartózkodó magyaroknak azt javasolják, hogy lépjenek kapcsolatba a tokiói nagykövetséggel, mely éjjel-nappali telefonügyeletet tart az alábbi telefonszámokon (00)-(81)-(90)-9149-2077, (00)-81-(90)-2144-89-02, vagy a telefonhálózatproblémája miatt a [email protected] e-mail címen.

Szökőár

Nem magasabbak fél méternél az indonéz partokat elérő szökőárhullámok, a hatóságok nem számítanak komolyabb pusztításra. Japánban az Onagawa erőműben tűz ütött ki, ezt viszont a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tájékoztatása szerint eloltották. Az AFP jelentése szerint elérték a szökőár első, kisebb hullámai a Fülöp-szigeteket is

Orvosokat és pénzt küldenek a magyarok

A Magyar Református Szeretetszolgálat orvosokat és pénzt küld Japánba. Egyúttal adománygyűjtést indítottak a bajbajutottak megsegítésére. Az adományokat a következő számlaszámra várják: 10702019-85008898-51100005 (MTI)

Nukleáris vészhelyzet

Az Index információi szerint a 8,8-as erősségű rengés négy atomerőművet érintett Japánban, ezekben összesen 11 reaktor üzemel. A helyi kormány az események után nukleáris vészhelyzetet rendelt el, bár a hivatalos közlések szerint nincs semmilyen sugárveszély az országban. A helyi hírügynökségek 100 halottról számoltak be. Úgy tuidni, hogy a japán hatóságok otthonaik elhagyására szólították fel a Fukushima erőmű közvetlen környékén lakókat, mintegy 2000 embert.

Tovább vonul a cunami

Félméteres szökőár érte el Indonéziát magyar idő szerint kora délután. Károkról, áldozatokról nem érkezett jelentés. Hamarosan Mexikót is elérheti a szökőár, a BBC helyi tudósítója szerint Guerrero államban már lezárták a kikötőket. Baja Clalifornia Sur tartományban a hatóságok nem számítanak nagyobb károkra.

A halottak mellett 39 eltűntet is nyilvántartanak a földrengés és a cunami után Japánban. Száz emberrel a fedélzetén elsodort egy személyhajót a cunami Japán partjainál, s a part mellett haladó vonatok közül egynek szintén nyoma veszett.

Negyvenkét halottról tudnak

A Reuters jelentése szerint már 42 halottja van a természeti katasztrófának. A BBC tudósítója szerint Indonézia észak-keleti partvidékét ezekben a percekben érheti el a cunami. A partról ezrével menekültek az emberek, a nagyobb városokban dugók alakultak ki. Bár azt a régiót nem érintette a 2004-es délkelet-ázsiai szökőár, az emberek a tudósító szerint tisztában vannak azzal, hogy milyen pusztítást végezhet a szökőár. (Index)


Hullámoztak az emeletes házak

Egy magyar szemtanú a földrengést a középpontjától több száz kilométerre fekvő Tokióban élte át a katasztrófát. Az Origo.hu-nak számolt be arról, hogy a magas épületek teteje métereket lengett ki, s ahol ő dolgozott, az emberek alig bírtak kapaszkodni az épületen belül.

"Most is folyamatosan remeg az épület, elég nehéz így levelet írni" - jegyezte meg Nyerges Norbert a beszámolóban, aki úgy tudja a híradásokból, hogy a rengés központjához közelebbi területeken rengeteg házat vitt el a víz, és többen meghaltak.


12:10 - Nincs magyar áldozat

Egyelőre nincs hír magyar áldozatról, de ez változhat, mert északon sok az eltűnt ember - tudta meg az Index a tokiói magyar turisztikai kirendeltségtől. A magyar turisztikai irodában és a nagykövetség sem sérült meg senki és az épületek is bírták a rengést. Helyi források szerint a mostani volt a valaha volt legerősebb mért földrengés Japánban.  Az országban sem a helyi, sem a távolsági közlekedés nem működik, de a fővárosban van víz, gáz és villany, a telefonhívásokat pedig korlátozzák.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Csaknem 30 áldozatról tudnak a japán hatóságok
[/caption]

11:26 - 29 halottja van a Japánt elérő cunaminak és az azt megelőző földrengésnek - számolt be a BBC Japán rendőrségi forrásokra hivatkozva

11:20 - Nyugalom a fővárosban

A Guardian tokiói tudósítója szerint a japánok különös nyugalommal reagáltak a történtekre, mintha mi sem történt volna. "Őrült helyzet, az éttermek annak ellenére nyitva tartanak. A háttérben bömbölnek a szirénák, de az emberek étterembe mennek, meg vásárolni. A város elég jó állapotban van, látható károk nincsenek" számolt be az Index. A japán miniszterelnök tájékoztatása szerint a legtöbb atomerőmű automatikusan leállt a földrengés után, és sehol sem mértek radioaktív szivárgást, a Kyodo hírügynökség jelentése szerint a Fukushima erőmű 1-es és 2-es reaktorában meghibásodott a hűtőberendezés.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tokió a földrengés után (Bild.de)
[/caption]


Nagyon erős, 8,8-as erősségű földrengés rázta meg pénteken Japán északkeleti partvidékét, a fővárosban, Tokióban kilengtek az épületek, több tűz keletkezett. A hatóságok tíz méter magas hullámra vonatkozó cunamiriadót rendeltek el, de már legalább 4 méter magas víztömeg áramlik a szárazföld belseje felé - jelentették különböző médiumok. 

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A cunami terjedési képe
[/caption]

A hatóságok sok áldozatra számítanak. Több utórengés is volt, köztük egy 7,4-es erősségűt is mértek. A cumaniriadót kiterjesztették a Csendes-óceán teljes partvidékére. A földrengésnek és a szökőárnak bizonyosan már 19 halálos áldozata van az ország északkeleti részén elterülő Tohoku és Kantó régiókban - jelentette az NHK állami televízió.

Közben újabb utórengés történt a térségben, 5,8-es erősségű. E rengést néhány másodperccel korábban előre jelezték a szeizmográfiai műszerek.
A japán meteorológiai intézet szerint az első pénteki rengés volt a Japánban valaha mért legnagyobb. A japán intézet az amerikaitól eltérően 8,8-as erősségűnek mérte az elsőt.

A tévék képernyőin látszik, amint Tokióban a cunami elárasztja a rakpartokat, vidéken pedig hömpölyög végig a földeken, és elsodor mindent, ami az útjába kerül. A fukuszimai atomerőműben rendkívüli helyzetet és riadót rendeltek el azután, hogy a az egyik reaktor hűtőrendszere leállt a rengés hatására. A hadsereg nyolc katonai gépet riasztott, hogy a levegőből mérjék fel a károkat. A térségben leálltak az atomerőművek, az olajfinomítók, a vasúti közlekedés, nem működnek a telefonhálózatok.

A tokiói parlamentben kilengtek a csillárok, nagy volt a riadalom. Ugyancsak tévéfelvételeken lehetett látni, hogy az irodákban a könyvek és iratok leestek a polcokról. A rengés után félórával Tokióban még mindig kilengtek a nagyobb épületek. A metróban az emberek kiabáltak, míg mások egymás kezét fogták meg és így adtak erőt ahhoz, hogy úrrá legyenek a félelmen.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Televíziós felvétel a cunami pusztításáról (Bild.de)
[/caption]

Cumaniriadót rendeltek el pénteken a Csendes-óceán teljes partvidékére - közölte az amerikai szökőárfigyelő központ. A Hawaii-szigeteken lévő intézet által kiadott riasztás kiterjed Ausztráliára, a Fülöp-szigetekre, Oroszországra, Pápua-Új-Guineára, a Hawaii-szigetekre, valamint Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékére.

A tokiói tőzsdén estek a részvényárak a földrengés bejelentését követően. A központi bank közölte, hogy megtesz mindent a pénzügyi stabilitás érdekében. A hatóságok attól tartanak, hogy a szökőár további károkat okoz majd. Az elmúlt napokban számos nagyobb rengés, szerdán 7,3-as erősségű rázta meg Japánnak ugyanezt a térségét. Hetvennyolc évvel ezelőtt, 1933-ban egy 8,1-es erősségű rengést követően a térségben háromezer ember halt meg.

A jelenleg Japánban tartózkodó magyaroknak azt javasolják, hogy lépjenek kapcsolatba a tokiói nagykövetséggel, mely éjjel-nappali telefonügyeletet tart az alábbi telefonszámokon (00)-(81)-(90)-9149-2077, (00)-81-(90)-2144-89-02, vagy a telefonhálózatproblémája miatt a [email protected] e-mail címen.

A tokiói magyar nagykövetség továbbra sem tud magyar áldozatróll és sérültről sem, ugyanakkor még két magyar családdal és két személlyel nem tudták felvenni a kapcsolatot. Úgy tudni, még EU-s állampolgárok sincsenek az áldozatok között. A cunami terjedési képe Csaknem 30 áldozatról tudnak a japán hatóságok Tokió a földrengés után (Bild.de) Televíziós felvétel a cunami pusztításáról (Bild.de) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva