Hírek

2011.03.12. 11:01

Robbanás a földrengéstől megrongálódott japán atomerőműben

Feltehetően gázrobbanás történt a fukusimai atomerőműben, amely a tegnapi 8,8-es erősségű földrengésben sérült meg - jelentette az MTI.

MTI/Index

Nem lehet megítélni a fukusimai robbanás hatását

Aszódi Attila egyetemi docens szerint a fukusimai erőmű egyes reaktorának kritikus a helyzete, de a szakember információ hiányában azt nem tudja megmondani, hogy a szűkebb és tágabb környezetre milyen hatással lehet a földrengést és cunamit követő szombati robbanás. A BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a földrengés és utóhatása három atomerőművi telephelyet érintett. Ezekben úgynevezett forralóvizes, azaz BWR-típúsú reaktorok üzemelnek, amelyekben mind a moderátor (a reakciót szabályozó közeg), mind a hűtőközeg könnyűvíz. Az Index úgy értesült, hogy egy ember biztosan meghalt a robbanáskor az atomerőműben.

A fukusimai telephelyen két atomerőmű működik, ott, ahol a szombati robbanás történt hat reaktor termel áramot. A földrengés idején három működött, három karbantartás miatt nem, de az előbbieket is leállította az automatika - mondta Aszódi Attila. Üzemzavar esetén a reaktorok villamosenergia-ellátására dieselgenerátorokat használnak, ám ezeket a szökőár megrongálta, és egy órával indulásuk után le is álltak. Miután így megszűnt az üzemzavari villamosenergia-ellátás is, a hűtést nem tudták biztosítani - idézte fel a szakember.

A Japánból érkezett hírek szerint mindhárom reaktornál szükségessé vált a nyomás csökkentése. Tegnap este három kilométeres körzetben telepítették ki az embereket, tíz kilométeres körzetben pedig elzárkóztatást rendeltek el annak érdekében, hogy megakadályozzák a sugárterhelést, amit az okozhat, ha a kibocsátott gőzzel radioaktivitás kerül a környezetbe. Aszódi Attila szavai szerint minden bizonnyal súlyosabbá vált a helyzet, mivel szombaton magyar idő szerint 11 órakor már húsz kilométeres körzetben zajlott a lakosság evakuálása.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen robbanás történhetett és annak milyen hatása lehet a szűkebb vagy tágabb környezetre, Aszódi Attila nem foglalt állást. Mint mondta, még nincs elegendő információja ehhez. Még az az adat sem segít a megítélésben, hogy az atomerőmű vezénylőtermében a normál sugárzási szint ezerszeresét mérték. Az erőmű szempontjából biztosan kritikus a helyzet, de azt, hogy a környéket és a tágabb környezetet, milyen hatások érik, még nem lehet megmondani – húzta alá a szakember.


Európa nincs veszélyben

Az osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Központi Intézet (ZAMG) számításai szerint nem jelent veszélyt Európára nézve a fukusimai erőműben bekövetkezett robbanás. Az intézet a Bécsben székelő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) adatai alapján modellezte a radioaktív felhő lehetséges mozgását. A számítások szerint a felhőt a szél északkeleti irányban a nyílt tenger felé sodorja, ahol nagyon le fog csökkenni a koncentrációja. E modellezés szerint nincs veszély Európára nézve - állapította meg jelentésében az osztrák hírügynökség.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a következő bankszámlaszámon hirdetett gyűjtést a földrengés és szökőár károsultjainak megsegítésére: 11784009-20005320.



Tízezren tűntek el egy japán kikötőváros lakosai közül
A távirati iroda az NHK televízió értesüléseire hivatkozva azt közölte, hogy a 17 ezres lélekszámú Minamisanriku lakosai közül 9500-an kerültek fel az eltűntek listáira.


Nem sérült meg a reaktor

Nem sérült meg a reaktor és a körülötte lévő fémtartály sem. A reaktort tengervízzel hűtik, ami akár tíz napig is elarthet. A robbanás óta eltelt időben folyamatosan csökken a sugárzás mértéke.

A tokiói magyar nagykövetség továbbra sem tud magyar áldozatróll és sérültről sem, ugyanakkor még két magyar családdal és két személlyel nem tudták felvenni a kapcsolatot. Úgy tudni, még EU-s állampolgárok sincsenek az áldozatok között.



Ellentmondásosak az információk a robbanásról

A fukusimai egyes reaktorban történt robbanásról továbbra is semmilyen hivatalos közlés. Jukio Edano, a japán kormány kabinetfőnöke egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "még nem erősítették meg azokat az információkat, hogy a reaktor robbant-e fel". Ellentmondásosak a hírek, a CNN hírtelevízió úgy értesült, hogy a robbanást vízgőz okozta. Magyarországot semmiféle veszély nem fenyegeti a fukusimai robbanás után, mondta Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese. Hivatalos értesítést egyébként csak a robbanás tényéről kaptak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Forrás: bild.de
[/caption]

Nem akarják a magyar orvosokat veszélybe sodorni a fukusimai atomerőműben történt robbanás miatt, ezért nem utazik el Japánba a Magyar Református Szeretetszolgálat hattagú orvoscsoportja, közölte Gilicze Réka szóvivő a távirati iroda munkatársával.


Hidrogén robban be az erőműben

A Reuters hírügynökségnek egy szakértő azt nyilatkozta, hogy "nyilvánvalóan a hidrogén robbant be" Fukusimában. Ian Hore-Lacy aláhúzta: nem szükségszerű, hogy radioaktív anyagok kerüljenek ki az atomerőműből.

Perger András, az Energiaklub projektvezetője az Index-nek adott elemzésében kifejtette, lehet hogy a méretezés alapjául vett, várt földrengésnagyságot alulbecsülték a fukusimai atomerőműben. Szerinte az is előfordulhat, hogy anyag-, vagy kivitelezési hibára vezethetőek vissza az események, de Perger András a karbantartás elégtelenséget sem zárta ki a robbanás bekövetkeztének okai közül.

Az erőművet üzemeltető tokiói villamosművek szerint négy dolgozó megsebesült, amikor a hűtési folyamatban használt hidrogén robbant be a Tokiótól 240 kilométerre északra található 1-es számú atomerőműben.
A szakértők a környék lakóinak a televízión keresztül javasolják, hogy otthonaik nyílászáróit zárva tartsák, kint csak gézmaszkban közlekedjenek, és a szabadban lévő vízből, zöldség-gyümölcsből ne fogyasszanak.

Biztos, hogy az erőműből radioaktív gőz kerül ki, ezért a szakemberek folyamatosan mérik a környéken a sugárzást. A megsérült reaktor környékén a normálisnál nyolcszor nagyobb értékűt regisztráltak, a létesítmény vezérlőtermében pedig a normális sugárzási szintnek az ezerszeresét.

A hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Eseményskála (NES) szerint valószínű, hogy legalább 5-ös, vagyis "külső kockázattal járó baleset" történt.





Kapcsolódó cikkünk a pénteki földrengésről és az azt követő természeti katasztrófáról:
------------------------------------------------------------------------

Pusztító földrengés és cunami Japánban

Forrás: bild.de -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva