Hírek

2011.03.21. 16:30

Törvényjavaslattal „tisztázná” Schmitt múltját az MSZP

Az MSZP javaslata szerint minden közjogi méltóságnak nyilatkoznia kellene többek között arról, hogy korábban elítélték-e bűncselekmény elkövetése miatt.

Forrás: MTI

Az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök múltját "tisztázni" lehessen - közölte Molnár Csaba országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón.

A politikus úgy fogalmazott: a "lex Schmittre" azért van szükség, mert az államfő múltját "tisztázatlan ügyek, zavaros történetek" lengik be.

"Magyarország hónapok óta kérdez, Schmitt Pál hónapok óta hallgat", így nem cáfolta, hogy korábban jogerősen felfüggesztetett szabadságvesztésre ítélték - mondta. Az egyes közjogi méltóságok múltjának átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot Molnár Csaba és Gyurcsány Ferenc terjesztette a Ház elé.

Molnár Csaba emlékeztetett arra, hogy egyes a vívószövetséggel kapcsolatos állambiztonsági iratok szerint Schmitt Pált 1964-ben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és társadalmi tulajdon gondatlan rongálása miatt négy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre miatt ítélték.

Szólt arról, hogy a jelenlegi köztársasági elnök 1976 és 1981 között az Astoria szálló szobakiosztásért is felelős igazgató-helyettese volt. Molnár Csaba ezzel kapcsolatban Ungváry Krisztián történészt idézte: a hotel "betechnikázott objektum volt, amit az állambiztonság előszeretettel használt célszemélyeivel szemben". Hozzátette, ebben az időszakban két szigorúan titkos tiszt is az Astoriában dolgozott Schmitt Pál közvetlen munkatársaként.

"Életszerűtlen feltételezés volna, ha azt gondolnánk, Schmittnek fogalma sem volt arról, mit művelnek az állambiztonság emberei a munkahelyén" - idézte Molnár Csaba Ungvárynak a hvg.hu hírportálon megjelent írását, kijelentve: a szobakiosztás felelőseként az akciók egy részéhez "neki kellett biztosítani a feltételeket".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva