Hírek

2011.04.05. 15:37

A köztisztviselőket sem lehet indoklás nélkül felmenteni

A kormánytisztviselők után a köztisztviselők esetében is alkotmányellenesnek találta az indoklás nélküli felmentés lehetőségét az Alkotmánybíróság.

BAMA

A törvénymódosítás beterjesztői azzal érveltek, hogy a korábbi szabályok bebetonozzák az alkalmatlan tisztviselőket is. Az alkotmánybírók szerint lehet könnyíteni a felmentési szabályokon, de az indoklás nélküli kirúgás több alapjogot is sért - írja az origo.

Az alkotmánnyal ellentétesnek találta és azonnali hatállyal megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény egyik tavaly decemberi módosítását, amely lehetővé teszi a tisztviselők indoklás nélküli felmentését.

A testület honlapján kedden közzétett közlemény szerint az alkotmánybírók döntése egyhangú volt, bár ahhoz négyen (Bihari Mihály, Bragyova András, Paczolay Péter és Stumpf István) is párhuzamos indoklást fűztek.

Az Ab a közlemény szerint nem vitatta, hogy az állam hatékonyabb működése indokolhatja a köztisztviselők felmentési szabályainak könnyítését, de a munkáltató joga a munkavállalók felmentésére nem lehet korlátlan. Az indokolás nélküli felmentés lehetősége a testület szerint sérti a jogállamiság elvét, a munkához való jogot, a közhivatal viseléséhez való jogot, a bírósághoz fordulás jogát, valamint az emberi méltósághoz való jogot is.

Negyvenezer embert érint

A köztisztviselő jogállásáról szóló törvény az önkormányzati hivatalok mintegy 37-38 ezer munkatársára vonatkozik, illetve arra az egy-két ezer emberre, akik az úgynevezett alkotmányos intézményeknél (például az Országgyűlés Hivatala, a Köztársasági Elnöki Hivatal, a Gazdasági Versenyhivatal vagy az Állami Számvevőszék) dolgoznak.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva