Hírek

2011.04.22. 15:56

Állóháború Gyöngyöspata árnyékában

Nyolc embert állított elő a rendőrség garázdaság miatt péntek délután Gyöngyöspatán, az események felkorbácsolták a belpolitikai indulatokat.

MTI

Gyöngyöspatáról jelentjük, tudósítás a helyszínről

Nyolc embert állított elő a rendőrség garázdaság miatt péntek délután Gyöngyöspatán - közölte a belügyminiszter a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón. Pintér Sándor elmondta: a gyanúsítottak riadalmat és félelmet keltettek a helyi lakosságban, ez pedig garázdaságot jelent. Vagyis nem arra az új kormányrendeletre hivatkozva állították elő őket, amely a rendőrség hatáskörébe tartozó tevékenység végzését tiltja, és amely szombaton 0 órakor lép életbe - tette hozzá a belügyminiszter. A magát Véderőnek nevező szervezet a péntektől vasárnapig tartó időszakra hirdette meg katonai alapismereteket oktató táborát a község Kecskekő elnevezésű településrészére.

A miniszterelnök szóvivője szerint hazugság az a híresztelés, amely szerint Gyöngyöspatán "bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítésről" lenne szó. Szijjártó Péter pénteken újságírók előtt kifejtette: konzultáltak a vöröskereszttel azután, hogy olyan hírek röppentek fel, amelyek valamilyen hirtelen szükségből vagy hirtelen szándék miatt végrehajtott kitelepítésről szóltak. A vöröskereszttől azt a tájékoztatást kapták, hogy az ő közreműködésükkel egy régebb óta szervezett üdültetésre éppen pénteken utaztak el családok Gyöngyöspatáról. Ehhez képest "jól láthatóan hazugságok" azok a szárnyra kelt híresztelések, amelyek szerint bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítésről vagy bármi másról lenne szó - mondta a kormányfő szóvivője.

Pénteken jelent meg az szabálysértéseket módosító rendelet a Magyar Közlönyben, amely alapján a jövőben akár 100 ezer forintos pénzbírsággal lesz sújtható az, aki jogosulatlanul végez közbiztonsági tevékenységet. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője pénteken ismertette a kormányrendeletet, aki úgy fogalmazott, voltak és vannak olyan emberek, szervezetek - "az esetek többségében persze politikai bujtogatásra" -, amelyek nem voltak hajlandóak komolyan venni azt az álláspontot, hogy a rendfenntartás kizárólag az állam joga, és "a rendfenntartás leple vagy hamis érve alatt" próbáltak másokat fenyegetve viselkedni.
"Mindenki, aki olyan cselekedetet folytat, mint amit az elmúlt napokban, hetekben látni lehetett, és nem hajlandó tudomásul venni, hogy Magyarországon az állam kizárólagos joga, lehetősége és kötelessége a rend fenntartása", annak szembesülnie kell az említett szankciókkal - hangsúlyozta Szijjártó újságírók előtt.

Gyöngyöspatáról jelentjük, tudósítás a helyszínről




LMP: takarodjon a Véderő Gyöngyöspatáról!

"A Véderő pakoljon, menjen haza, és vigye magával azokat a visszataszító eszméket is, amelyeknek parlamenti támogatója a Jobbik" - közölte Dorosz Dávid, a honvédelmi és rendészeti bizottság LMP-s tagja pénteken az MTI-vel annak kapcsán, hogy reggel 276 roma nőt és gyereket indítottak útnak Gyöngyöspatáról a Véderő nevű mozgalomnak a településre meghirdetett, katonai alapismereteket oktató tábora miatt.
"Ilyen erőszakos, a lakosság megfélemlítésére összeverődött félkatonai alakulatoknak nincs létjogosultsága, és nincs keresnivalója az ország egyetlen településén sem. Aljas és gyáva dolog a magántulajdon mögé bújva a védtelen lakosságot – köztük nőket és gyerekeket – fenyegetni, akik a mai és holnapi napon civilekkel közösen a Föld Napján, egy úgynevezett Munkakarnevál keretében épp a falut akarják rendbe tenni, csinosítani" - áll a kommünikében.


MSZP: mi kell még ahhoz, hogy a kormány cselekedjen?

Az MSZP szerint a kormány az alkotmányozás lezárultával végre foglalkozhatna "a mára a polgárháború szélére sodródó ország" valódi problémáival. Ezt Nyakó István országgyűlési képviselő mondta a Gyöngyöspatán történtekkel kapcsolatban. A szocialista politikus - arra reagálva, hogy a Magyar Vöröskereszt a helyiek kérésére tábort szervezett a gyöngyöspatai cigány nőknek és gyermekeknek a Véderő nevű mozgalom a településre meghirdetett, katonai alapismereteket oktató tábora miatt - kijelentette: hasonló akciót a vöröskereszt utoljára 1956-ban, azt megelőzően pedig a második világháború alatt kellett, hogy végrehajtson. "Mi kell még ahhoz, hogy cselekedjenek? Térjenek végre észhez, és kezdjenek kormányozni!" - címezte üzenetét a kabinetnek Nyakó István.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva