Hírek

2011.04.04. 13:15

Botka: összhangolt kalandorakció volt a kötvénykibocsás

Botka László szerint összehangolt akció eredménye volt a fideszes vezetésű önkormányzatok elmúlt ciklusbeli kötvénykibocsátása, amelynek körülményeit a politikus parlamenti bizottságban vizsgálná ki.

MTI

Szeged szocialista polgármestere budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a vizsgálóbizottság felállításának - amihez 78 képviselő támogatása szükséges - célja nem a boszorkányüldözés, fideszes politikusok felelősségének taglalása lenne, ellenkezőleg: a testület arra mutathatna rá, hogy indokolatlan demagógia volna az önkormányzatok adósságára hivatkozva megvonni gazdálkodási szabadságukat, amit meg kell akadályozni. Vizsgálnák ugyanakkor azt is, hogy mi indokolta a kötvénykibocsátást, és hogy "hová lett a pénz".

Botka László kifejtette: a 20 ezer milliárd forintos államadósságnak mindössze 5 százaléka az önkormányzatoké, így aránytalan volna őket felelőssé tenni az államháztartási hiány a vártnál magasabb szintjéért és az eladósodásért.
 
Szóvá tette ugyanakkor, hogy 2006 és 2010 között a megyei önkormányzatoknál megháromszorozódott, a városokban és fővárosi kerületekben pedig a duplájára nőtt az adósság. A zömében svájci frank alapú kötvénykibocsátás a szocialista politikus szerint összehangolt politikai akció eredménye volt, a helyhatóságok négyötöde élt vele. Hozzátette: a szegedi önkormányzat nem vágott ilyen "kalandorakcióba", hanem államilag garantált fejlesztési hitelekkel biztosította az uniós beruházások önrészét.
 
Mint mondta, bár a kötvénykibocsátás mellett szólt, hogy azok szabad felhasználásúak, a válság előtt pedig jó üzletnek tűnt a svájci frank alapú kamatfizetés, véleménye szerint az egy kivételével fideszes vezetésű önkormányzatok nagy felelőtlenséget követtek el, amikor a kötvénykibocsátás mellett döntöttek, hiszen nincs forgalomképes vagyonuk és jogszabályban meghatározott adókivetési joguk. Más a helyzet szerinte a megyei jogú városokban.

Példaként hozta Hódmezővásárhelyt, ahol a 23 milliárd forintos adósságállomány meghaladja a költségvetés főösszegét, ez mégsem veszélyezteti a város működését.
 
Elmondta: elképzelhetőnek tartja az önkormányzati hitelfelvétel szabályainak törvényi szigorítását, azt azonban nem, hogy annak engedélyezéséről a kormányhivatal vezetője döntsön, illetve azt sem, hogy törvényességi ellenőrzés helyett felügyelet alá helyezzék az önkormányzatokat, s így határozataik, rendeleteik érvényességéhez a kormány jóváhagyása legyen szükséges.
 
Szólt arról is: bár a kormánypártok az előző nyolc év szocialista kabinetjeit vádolják az önkormányzatok kivéreztetésével, idén további 4 százalékkal csökkentették azok működési költségeit.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva