Hírek

2011.04.27. 18:38

Molnár Piroska lett a Nemzet Színésze

Molnár Piroska színésznőt választotta a Nemzet Színészének a cím többi birtokosa a három hete elhunyt Komlós Juci helyére.

MTI

A Nemzeti Színházban hetvenperces tanácskozás után Molnár Piroska művésznőt a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művészt, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének kitüntetettjét választotta meg a Nemzet Színészének a cím másik tizenegy birtokosa.

"Épp most kaptam a hírt, bevallom, még alig tudok megszólalni" - mondta a Színház.hu-nak Molnár Piroska, aki éppen órát tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábosztályának.

A Nemzet Színészének választottak legfeljebb tizenketten lehetnek, akik életük végéig havonta 500 ezer forintos juttatásban részesülnek. Ha a cím viselője elhalálozik, helyére a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. A címet azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.

Feltétel a betöltött 62. életév, valamint a 40 éves színészi pályafutás vagy 20 évad - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán. A Schwajda György alapította díjat 2000 augusztusa óta ítélik oda.

Molnár Piroska a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1968-ban. A Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol 1971-ig volt tag. 1971 és 1978 között a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott. 1978-tól 1982-ig volt a Nemzeti Színház tagja, majd 1982-ben a budapesti Katona József Színház alapító tagja. 1984 és 2002 között ismét a Kaposvári Csiky Gergely Színház művésze volt. 2002 óta a Nemzeti Színház művésznője. 2005 óta az Aase-díj kuratóriumának tagja. 2011 februárjában fiatal kaposvári színészek támogatására Nagymama-díjat alapított.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva