Hírek

2011.04.02. 11:13

Rés a megsérült fukusimai atomreaktor falán

Sugárszennyezett víz ömlik a tengerbe a fukusimai erőmű megsérült reaktorának falán keresztül, amin egy húsz centiméteres rés tátong.

MTI

Húsz centiméter széles rés támadt a fukusimai atomerőmű 2. számú reaktorának védőfalán, a résen át sugárszennyezett víz ömlik a tengerbe - jelentette szombaton az NHK televízió. A radioaktív sugárzás értéke eléri az óránkénti 1000 millisievertet. Az erőművet üzemeltető Tepco vállalat megkísérli betonnal elzárni a reaktorfalon tátongó rést. A japán atomenergetikai és ipari létesítmények biztonsága felett őrködő hatóság szóvivője, Nisijama Hidehiko közölte, hogy egy szerelőakna falán fedezték fel a húsz centiméteres rést. Megjegyezte, hogy ez lehet a tenger sugárszennyezésének egyik oka, de még további hasonló repedések is létezhetnek, ezért a lehető leggyorsabban meg kell találni őket.

A rés felfedezésével szinte egy időben, pontosan három héttel a természeti csapás után először látogatott el szombaton a március 11-i földrengés és szökőár pusztításának színhelyére Kan Naoto japán kormányfő. Tokióban eközben bejelentették, hogy az összesített adatok alapján a katasztrófának eddig 11 800 felkutatott halottja van, s emellett 15 540 eltüntet tartanak számon.

A japán kormányfő a tervek szerint a megrongálódott Fukusima-1 (Daiicsi) atomerőművet is felkeresi, hogy támogatásáról biztosítsa a veszélyhelyzet elhárításán dolgozó embereket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva