Hírek

2011.05.12. 20:13

Áldozatszámítások Bin Laden naplójában

Bin Laden előkerült naplójából kiderült, hogy a terroristavezér azt számolgatta, hány amerikai halála kell ahhoz, hogy az USA kivonuljon az arab térségekből.

MTI

Az Oszama bin Laden elleni kommandós akció alkalmával lefoglalt dokumentumokból, illetve a terroristavezér kézzel írt naplójából kiderül, hogy az al-Kaida néhai irányítója hosszasan tűnődött azon, vajon hány amerikait kell egyszerre megölnie ahhoz, hogy Washington végre kivonuljon az arab világból. A helyi idő szerint szerdán ismertetett feljegyzések szerint bin Laden nem volt elragadtatva a 2011. szeptember 11. óta végrehajtott terrortámadások hatásától, mint írta: a nagyságrendekkel kevesebb áldozattal járó és szétszórt akciók nem elegendőek.

A dokumentumok bizonyítják, hogy az al-Kaida vezetője az abbotábádi rejtekhelyéről is folyamatosan tanácsokkal látta el a terrorhálózat szárnyainak vezetőit. Követőivel azt akarta megértetni, hogy csak az ezrek életét követelő, méreteiben a New York és Washington elleni támadáshoz hasonló akció hozhat olyan eredményt, ami kikényszerítheti az Egyesült Államokból a külpolitikai irányváltást.
 
Bin Laden  arra biztatta híveit, hogy a merényletek kitervelésekor ne ragadjanak le New Yorknál, hanem nyugodtan gondolkodjanak Los Angelesben, valamint kisebb városokban is. "Terjesszétek ki a célpontokat" - szólított fel az al-Kaida vezetője, aki külön kitért arra is, hogy ha lehetséges, jelentős dátumokhoz –kössék a terrorakciók végrehajtásának időpontját, példaként említve szeptember 11-ét és július 4-ét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva