Hírek

2011.05.10. 16:41

Alkotmánybírósághoz fordulnak a tanárok

Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a 98 százalékos különadó hétfőn elfogadott új szabályai miatt.

MTI

A beadvány a jövő hét végére elkészülhet. Galló Istvánné, az érdekképviseleti szervezet elnöke rámutatott: a különadóra vonatkozó újabb törvény "továbbra is sérti az érintettek emberi méltóságát". A kollégák egy része, akik végkielégítés, felmentési idő vagy szabadságmegváltás címén kaptak pénzt tavaly, 98 százalékban lesznek kénytelenek adózni - mondta.



Arra hívta fel a figyelmet, hogy azoknak a pedagógusoknak, akiket ugyan 2009-ben küldtek, el, de 2010 elejére áthúzódott a végkielégítésük kifizetése, ugyanúgy 98 százalékos különadót kell fizetniük, holott munkaviszonyuk azelőtt szűnt meg, mielőtt a különadóról szóló törvényt meghozták.

A PSZ általában véve sem tekinti jogszerűnek a különadó bevezetését, mert az nem csak azokat sújtja, akik akár több tíz- vagy száz millió forintos végkielégítést kaptak, amiért "a közvélemény felháborodása teljesen jogos". Ugyanakkor "nem egy ilyen törvénnyel kellett volna az államnak ezeket a pénzeket visszaszereznie", amellyel több ezer alacsonyabb jövedelmű embert is sújtanak - mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva