Hírek

2011.05.09. 15:02

Állóháború Pintér Sándor és az érdekképviseletek között

Nem közeledtek az álláspontok a rendvédelmi dolgozók érdekképviseleti vezetői és Pintér Sándor belügyminiszter hétfő délelőtti, több mint háromórás informális megbeszélésén - tájékoztatta Kónya Péter, a demonstrációs bizottság vezetője az újságírókat a találkozó után.

MTI

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke azt mondta, nagyobb várakozással tekintettek a tárgyalások elé. Pozitívnak értékelte a tárgyalást ugyanakkor abból a szempontból, hogy elindult egyfajta együttgondolkodás. Közölte, az is látszik, hogy a miniszter sok kérdésben az övékhez hasonló álláspontot képvisel.
Pintér Sándor megerősítette korábbi ígéretét, amely szerint még ebben az évben minden tűzoltónak kifizetik az elmaradt túlmunkadíjat, járulékokkal és kamatokkal együtt.



Kónya Péter közlése szerint egyértelművé tették, hogy a szakszervezetek további tárgyalásokat kívánnak folytatni a szolgálati nyugdíjrendszer tervezett változtatásairól. A szakszervezetek egyértelművé tették azt is, hogy 2012-ben az elmúlt évek bérbefagyasztásait követően az illetményrendszerbe is beépülő bérfejlesztést tartanak csak elfogadhatónak. A belügyminiszter ezzel kapcsolatban azt jelezte: akkor tud erre ígéretet tenni, ha a közszféra egészére vonatkozóan ilyen irányú tervei lesznek a kormánynak. Kónya Péter azonban arra mutatott rá, hogy a konvergenciaprogram angol nyelvű változata szerint a kormány hároméves bérbefagyasztást tervez a közszférában.

A demonstrációs bizottság vezetője azt hangoztatta: jelentős bérrendezést várnak el a kormánytól a teljes fegyveres és rendvédelmi szférára vonatkozóan.

Szólt arról is, hogy nem sikerült dűlőre jutniuk a már nyugállományba vonult kollégák státusza és juttatásai tekintetében. Pintér Sándor erről azt mondta, hogy még nincs kialakult kormányzati elképzelés, de azt "egyértelműsítette": valamilyen módon felülvizsgálják azoknak a kollégáknak a státuszát, akik egészségesek és szolgálati nyugdíjba vonultak, de még nem érték el a (rendes) nyugdíjkorhatárt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva