Hírek

2011.05.10. 12:13

Elítélték a rendőrökre támadó jobbikos képviselőt

Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak miatt Samu Tamás Gergő jobbikos országgyűlési képviselőt, aki 2008. március 15-én a rendőrökre támadt.

MTI

A másodfokú bíróság helyben hagyta a tavaly októberben első fokon kiszabott tíz hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztést és a 300 ezer forintos pénzbüntetést. A védő a szabadságvesztés mellőzését kérte, mivel a képviselői jogállásról szóló törvény szerint azzal összeférhetetlen a parlamenti mandátum, és szerinte indokolatlanul súlyos joghátrányt jelente a mandátumvesztés. Indoklásában a bíró azt emelte ki, hogy nem lehet tekintettel politikai összefüggésekre, csupán arra, hogy a vádlott érdemes-e a büntetés enyhítésére vagy sem.

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény szerint összeférhetetlenség miatt meg kell szüntetni annak a képviselőnek a mandátumát, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztés büntetésre ítéltek.



A tényállás szerint a vádlott 2008. március 15-én este a belvárosban a tömegből a rendőrök felé dobott tárgyakat, és egy rendőr pajzsába belerúgott. Néhány hónappal korábban pedig garázdaságot követett el, amiért 2008 szeptemberében jogerősen 45 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

Samu Tamás Gergő rendkívüli jogorvoslattal él

Rendkívüli jogorvoslattal él Samu Tamás jobbikos országgyűlési képviselő a Legfelsőbb Bíróságnál a Fővárosi Bíróság őt érintő keddi, felfüggesztett szabadságvesztést kimondó ítélete miatt - közölte a Jobbik azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki honatyát jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték hivatalos személy elleni erőszak miatt, mert 2008. március 15-én a rendőrökre támadt. A Jobbik közleménye szerint az évekkel ezelőtti állami és rendőrterror, illetve koncepciós jellegű, egyértelműen hamis ítéletek miatt fogadta el idén az Országgyűlés a semmisségi törvényt.

Az ellenzéki párt hozzáteszi: a 2006-os események folyományaként még évekkel később is utcai tüntetésekkel fejezték ki elégedetlenségüket a tiltakozók; Samu Tamás is egy ilyen jellegű eseményen vett részt 2008-ban a Művészetek Palotájánál, "ahol éppen a még mindig szabadlábon lévő Gyurcsány Ferenc mondott beszédet".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva