Hírek

2011.05.30. 08:12

Kilenc egyház maradhat, de az állam nem felügyeli őket

Összesen kilenc egyház neve szerepel az új egyházi törvény tervezetében, ami heteken belül a kormány elé kerülhet.

Origo

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy kizárólag a primer hitéleti, vallási tevékenységet végző egyházak kerülhetnek az új egyházi törvény hatálya alá.

A munkaanyagban kilenc egyház neve szerepel. A katolikus, a református, az evangélikus egyház, az izraelita felekezet, az ortodox egyházak, az unitáriusok, a baptisták, a metodisták és a pünkösdi egyházak. A tervezetben további kategóriák is szerepelnek, így vannak "új protestáns egyházak", az "Országgyűlés által elismert további vallási közösségek, "jelentős közcélú tevékenységet ellátó egyházak, amelyek a kormánnyal megállapodást köthetnek".

A munkaanyag definiálja az egyház fogalmát, és meghatározza, milyen tevékenységek nem tekinthetők vallásinak. A tervezet kimondja azt is, hogy az állam nem hozhat létre külön szervezetet "az egyházak irányítására, felügyeletére". A tervezetben hét kritériumot is megfogalmaznak az egyházakkal szemben, többek között, hogy elsődlegesen vallási tevékenységet végez, van rítusa, legalább húsz éve honos Magyarországon és minimum ezer tagja van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva