Hírek

2011.05.31. 14:43

Nem a spanyol uborka okozta a járványt

Mégsem a spanyol uborka a "vétkes" a Németországban terjedő és immár tizenöt halálos áldozatot követelő hasmenésjárványért.

MTI

A hamburgi egészségügyi hatóságok hivatalos bejelentése szerint bár találtak EHEC baktériumot a Spanyolországból származó uborkákon, ez nem azonos azzal a baktériumtörzzsel, amely a németországi hasmenésjárványt okozta.

Korábban laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá két, Spanyolországból importált, a fertőzöttnek vélt szállítmányból származó uborkát Németországban. Azokon ugyan EHEC baktériumot fedeztek fel, az azonban nem azonos azzal a baktériumtörzzsel, amelyet a fertőzött betegek székletében mutattak ki.

A hamburgi higiéniai intézet napokkal ezelőtt azt állította, hogy a súlyos hasmenésjárványt okozó baktériumra bukkantak három, Spanyolországból származó uborkán. Madrid akkor tiltakozott a gyanúsítás ellen. Megfigyelők arra számítanak, hogy a mostani - negatív - laboratóriumi lelet élezheti a járvány kapcsán kialakult spanyol-német vitát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva