Hírek

2011.05.10. 12:20

Nemzeti kártyarendszerben egységesítik az okmányokat

A jövőben kevesebb okmányunk, kártyánk lehet. A 2012 végéig létrejövő nemzeti kártyarendszer célja ugyanis ezek egységesítése; erről a rendszer kialakításért felelős miniszteri biztos beszélt keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

MTI

Vetési Iván közölte, az érintett okmányok között van például a személyazonosító igazolvány, a jogosítvány, a diákigazolvány, a taj-kártya, továbbá az állami intézmények belépői. Azt is elmondta, hogy egy idő után - az útlevél kivételével - eltűnnek a papír alapú okmányok, és minden igazolvány plasztik lesz.

Elsőként a kormánytisztviselői kártyát vonják be az egységes nemzeti kártyarendszerbe, amivel öt-hat kártyát tudnak majd kiváltani. Emellett folyamatban van az elektronikus egészségügyi azonosító rendszerhez kapcsolódó kártya vizsgálata is, amelynek eredményeképpen megszűnhet a taj-kártya mint hatósági igazolvány, azt ugyanis egy már meglévő okmányhoz kapcsolnák.

Kiderül, egy lépésben viszont nem lehet megvalósítani, hogy csak egy állampolgári kártya legyen, ezért egy kártyarendszerről van szó. Az új szisztéma fő jellemzője az állami irányítás, felügyelet, a kidolgozott jogszabályi háttér, az egységes, nyílt platform, a gyártófüggetlenség, az adatbiztonság. Az egységes kártyarendszerhez való csatlakozás kötelező lesz az állam és a közigazgatás által kibocsátott kártyák esetében, míg például gazdasági szervezetek, önkormányzatok számára ez egy önkéntes lehetőség lesz.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva