Hírek

2011.05.29. 23:50

Schmitt Pál fájó szívvel búcsúzott Mádl Ferenctől

Nemcsak elődöm, hanem barátom és példaképem is volt Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök - mondta Schmitt Pál rövid sajtónyilatkozatában azt követően, hogy a Sándor-palotánál felállított emlékezési helyen gyászszalagot kötött a nemzeti lobogóra, és lerótta kegyeletét a vasárnap elhunyt köztársasági elnök fényképe előtt.

MTI

A Sándor-palota déli kapujánál a volt köztársasági elnök gyászkeretes fényképét tették ki egy asztalra, mellette két gyertyát, a nemzeti lobogót és egy csokor virágot helyeztek el. A megemlékezés helyszínén katonák állnak díszőrséget.
   
Schmitt Pál gyászszalagot kötött a lobogóra, gyertyát gyújtott Mádl Ferenc emlékére, majd beírt abba az emlékkönyvbe, amelyet a részvétnyilvánítók üzenetének közvetítésére helyeztek ki a Sándor-palota előtt.
   
A köztársasági elnök elsőként írt az emlékkönyvbe: "A nemzet nevében fájó szívvel búcsúzom, megrendüléssel, örök tisztelettel. Schmitt Pál."
   
A csendes megemlékezésen Schmitt Pál, miután fejet hajtott a volt államfő fényképe előtt, rövid sajtónyilatkozatában azt mondta: "Mádl Ferenc nemcsak elődöm, példaképem, hanem mondhatom, a barátom is volt. Segítette a munkámat, mint ahogy mindannyiunkét segítette."
   
Az államfő emlékezetett: a volt köztársasági elnök nemzetközileg elismert, nagy hírű professzor volt, tagja a Professzorok Batthyány Körének, rendes tagja a Magyar Tudományos Akadémiának, az európai jog terén végzett kutatásait, személyét nemzetközileg nagyra tartották.
   
Schmitt Pál közölte: a volt elnök temetéséről később intézkednek.


   
Az államfő után lerótta kegyeletét Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Miután mécsest gyújtott az elhunyt köztársasági elnök emlékére, az emlékkönyvbe azt írta: "Adj, uram, békességet neki."
   
Mécsest gyújtott és fejet hajtott Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter is.
   
Szintén lerótta kegyeletét Schiffer András, az LPM frakcióvezetője, részvétnyilvánító bejegyzésével így búcsúzott: "Kedves professzor úr, emlékét tisztelettel megőrzöm."
   
Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halála miatt gyászlobogókat tűztek ki a Köztársasági Elnöki Hivatal és az Országház épületére. A Sándor-palotánál csendes megemlékezésre vasárnap este kilenc óráig és hétfőn reggel nyolctól ugyancsak este kilenc óráig van lehetőség.
   
A 81. életévében vasárnap elhunyt Mádl Ferenc akadémikus 2000 és 2005 között volt Magyarország köztársasági elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva