Hírek

2011.06.27. 13:17

Kirúgták, mert a főnök főnöke büdösnek tartotta

Az egész brigádnak felmondtak azután, hogy a vállalkozó nem bocsátotta el a roma takarítónőjét, aki a megrendelő szerint „testszagú és büdös” volt. Az érintettek az egyenlő bánásmód követelményének a megsértése miatt pert indítottak a megbízó ellen.

Roma Hírügynökség

Testszagra és büdösségre hivatkozva próbáltak elbocsáttatni az állásából egy roma takarítónőt egy fóti áruházból — értesült a Roma Sajtóközpont az asszony munkáltatójától. A salgótarjáni takarító vállalkozó közölte, hogy nem küldte el a nőt, ezért bosszúból az egész brigádjának felmondtak. 

A vállalkozó négyfős takarítóbrigádot vezetett az áruházban 2008 őszén. Szerinte addig nem jelentett gondot, hogy roma asszony is dolgozik a csapatban, amíg a nő össze nem futott az áruházban a megrendelő cég vezetőjével. Ő kis idő múlva azt az utasítást adta a vállalkozónak, hogy mondjon fel a roma asszonynak, mert rosszul dolgozik. 

Csakhogy a vállalkozó elégedett volt a nő munkájával és nem teljesítette a kérést. Másodjára a megrendelő cég területvezetője próbálta meg eltávolíttatni a roma takarítónőt, sikertelenül. Állítólag az volt az asszony bűne, hogy „testszagú és büdös”, meg hogy nem szabad „elcigányosítani” az áruházat, mert abból a területvezetőnek is baja lehet. 

Ekkor a vállalkozó az áruház igazgatójához fordult panasszal, majd az irodába csalták az asszonyt „megtekintésre” azzal az ürüggyel, hogy tisztítószert kell odavinnie. Miután az igazgató megnézte és rendben találta a nőt, kiadta, hogy ettől fogva csak ez az asszony takaríthatja az irodáját. A megrendelő cég vezetője még aznap azonnali hatállyal és indoklás nélkül felbontotta a vállalkozóval kötött szerződést, nem törődve a harmincnapos felmondási idővel.



A vállalkozó azt mondta, hogy hiába kért, nem kapott referenciát a volt megrendelőjétől, ezért most senkinek sincs állandó munkája a brigádból. Hozzátette: megpróbáltak peren kívül megegyezni a megrendelő cég vezetőjével, de nem sikerült. Végül a takarítónő és a vállalkozó pert indított a megrendelő cég vezetője ellen. A meghurcolt roma asszony úgy fogalmazott, hogy megalázták, megszégyenítették, de bízik az igazságszolgáltatásban.

A per a megrendelő cég ellen 2009 januárjában indult, és a keresetben annak megállapítását kérték a bíróságtól, hogy az alperes jogellenesen bontotta fel a vállalkozóval kötött szerződést, megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt és kimerítette a megtorlás jogi kategóriáját. E mellett azt is hangsúlyozták, az alperes hátrányos megkülönböztetést alkalmazott, amikor a takarítónő roma származása miatt nem tartott igényt annak munkájára. Az ítélethirdetésre július elején kerül sor.    

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva