Hírek

2011.06.06. 19:36

Megvonható a korhatár előtti nyugdíj

Megszavazta az Országgyűlés az alkotmánymódosítást: csökkenthető, illetve szociális ellátássá alakítható az általános öregségi nyugdíjkorhatár előtti nyugellátás - adott esetben pedig meg lehet szüntetni azt. Az Alkotmánybíróság létszáma 15 főre emelkedik, erről is döntött a Ház.

MTI

Összegyűlt az alkotmánymódosításhoz szükséges 259 szavazat, az Index értesülései alapján pedig néggyel többen is voksoltak igennel az ügyben – az MSZP kezdeményezésére név szerint. A Lázár János, Balsai István és Talabér Márta által beterjesztett indítvány nem csak csökkentheti vagy szociális ellátássá alakíthatja a korhatár előtti nyugdíjat, de meg is vonhatja azt, amennyiben az igénylő még munkaképesnek számít.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője korábban hangsúlyozta: a törvénymódosítás elsősorban az utóbbi években korhatár előtt nyugdíjba vonuló rendőrökre, tűzoltókra, pénzügyőrökre, határőrökre, büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkozik – ám kezdeményezik azt is, hogy az 57 év felettiek nyugdíjjogosultságát ne vizsgálják a hatóságok.

Szijjártó Péter szombaton arról számolt be, hogy azok az 57 év alattiak, akik szolgálati nyugdíjat kapnak és nem térnének vissza a munka világába, ezentúl más jellegű, adózott juttatásban részesülnének – amit nem a nyugdíjkasszából finanszíroz az állam.

Hétfőn, a nyugdíj-kérdés mellett az Országgyűlés döntött az Alkotmánybíróság létszámának 15 főre emeléséről is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva