Hírek

2011.06.21. 18:47

MSZP: a kormány azzal dicsekszik, ami nem az ő érdeme

Az MSZP szerint az államadósság csökkentésekor a kormány félrevezeti az embereket és olyasmivel dicsekszik, ami nem az ő érdeme, az adósságcsökkentés ugyanis a magán-nyugdíjpénztári vagyon "elrablásával" történik meg - közölte Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke kedden az MTI-vel.

MTI

Orbán Viktor a keddi kormányülés előtt az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában ismertette: a magán-nyugdíjpénztári átalakításból származó forrásokkal 1345 milliárd forinttal csökkentik az államadósságot. Kifejtette, hogy ezzel az államadósság, amely ma az éves nemzeti össztermék 81 százalékán áll, egy lépésben 77 százalékra csökken. A kormányfő szerint ez világrekord.
   
A miniszterelnök szavaira Mesterházy Attila úgy reagált: Orbán Viktornak gondjai vannak a pontossággal, és a számokkal sem bánik jól.
   
Azzal kapcsolatban, hogy a kormányfő azt mondta, a Fidesz 2002-ben 52 százalékos államadóssággal adta át a kormányzást a szocialistáknak, majd a Bajnai-kormánytól 81 százalékos adóssággal vette vissza, az MSZP-elnök közleményében úgy fogalmazott: az Orbán-kormány valójában 56 százalékos szintű államadósságot adott át, mivel "4 százalékot elrejtettek" a Magyar Fejlesztési Banknál, míg a Bajnai-kormány távozásakor 78 százalék volt az államadósság szintje.
   
"De ez sem teljes kép. Ugyanis további 12 százalék volt a magánnyugdíjpénztárakban, és még 4 százaléknyi a Magyar Nemzeti Banknál volt betétben elhelyezve, azaz a végeredmény 62 százalékos államadósság volt 2010 május végén" - írta Mesterházy Attila.
   
Az MSZP elnöke szerint ezt tetézi a kormány azzal, hogy olyasmivel dicsekszik, ami nem az ő érdeme. Ugyanis - folytatja - a világrekordnak kikiáltott 4 százalékos adósságcsökkentés "szinte semmi ahhoz képest, hogy erre 1345 milliárd forintot költöttek el az emberektől elrabolt magán-nyugdíjpénztári megtakarításokból".


   
Mesterházy Attila kifejtette: a Bajnai-kormány szigorú költségvetési politikája helyett az Orbán-kabinet adó- és gazdaságpolitikája miatt szállt el az államadósság a 2010. végi 81 százalékra, amit idén csak "rablásból" tudtak kiigazítani. "Az MSZP felszólítja Orbán Viktort és a Fideszt, hogy hagyja abba a gátlástalan hazudozást, az emberek gyalázatos átverését és fogjon végre hozzá a felelős kormányzáshoz, amíg nem késő" - áll az MSZP elnökének közleményében.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva