Hírek

2011.06.05. 18:22

Nem engednek követeléseikből a rendvédelmi szakszervezetek

Újabb egyeztetés várható a hét elején a kormány és rendvédelmi szakszervezetek között. Egyelőre megmerevedtek a frontvonalak.

MTI

A következő miniszterelnöki egyeztetésen sem enged eddigi követeléseiből a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete – döntött vasárnapi rendkívüli ülésén az érdekképviseleti szervezet végrehajtó testülete. A fegyveres és rendvédelmi szervek 13 szakszervezete hétfőn ül össze, hogy egységes állásponttal álljanak a kormány elé.



Bárdos Judit, a BRDSZ főtitkára a szakszervezet intéző bizottságának vasárnapi ülését követően a távirati iroda munaktársával azt közölte, úgy döntöttek, hogy a szakszervezet "nem fogad el, és tudomásul sem vesz semmiféle olyan tartalmú kormányzati ajánlatot, amely az aktív, hivatásos rendvédelmi dolgozók, illetve a már szolgálati nyugdíjban lévők megszerzett jogait megvonja, valamint korlátozza".Tájékoztatása szerint mindezek ellenére a tervezett miniszterelnöki egyeztetésen részt kíván venni és véleményt nyilvánítani a kialakítandó életpálya, a bér és illetmény-nyugdíj rendszerről.

Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, az érdekképviseleti delegáltak, valamint a parancsnoki kar képviselői csütörtök délelőtt a Parlamentben tárgyaltak, de a szakszervezetek szerint nem közeledtek az álláspontok, ezért a kormányfő azt kérte, lehetőleg a hétvégéig zárják le az egyeztetéseket. Még aznap délután a belügyminiszterrel tovább folytatták az egyeztetést, amelyet követően a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott elnöke, Powell Pál azt mondta: "kaptunk egy új tervezetet, amely jelen pillanatában elfogadhatatlan a munkavállalói oldal számára". Powell Pál, valamint Árok Kornél, a demonstrációs testület napokban lemondott vezetője, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) vezetője vasárnap délután azt mondta, még nincs konkrét időpontjuk arról, mikor egyeztetnek újra a miniszterelnökkel.
Az újabb kormányfői találkozóra hétfő délután, de legkésőbb kedd délelőtt kerülhet sor.

Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete főtitkára, akit pénteken hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények gyanújával a Kaposvári Nyomozó Ügyészség őrizetbe vett, hétfőre országos megmozdulást hirdetett a Parlament elé, a Kossuth térre, de a rendvédelmi dolgozók 13 szakszervezetéből egy sem képviselteti magát a megmozduláson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva