Hírek

2011.06.05. 07:55

Pedagógusnap tüntetéssel

Hoffmann Rózsa az életpályamodell kiszámíthatóságát akarná elérni, a tanárok viszont éppen pedagógusnapon demonstrálnak.

MTI

Több ezer pedagógus demonstrált a kormány oktatási és szakképzési reformprogramja ellen az országos pedagógusnapon, vasárnap Budapesten, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szalay utcai épülete előtt. A tiltakozók a szeptemberi iskolakezdésre országos sztrájkot is kilátásba helyeztek.

A megmozdulásra az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek pedagógusok, szakszervezeti tagok, akik a képviselői irodaház melletti Olimpiai parktól indulva a Széchenyi rakparton át, a Kossuth tér érintésével vonultak a minisztérium elé, ahol petíciót adtak át az oktatási államtitkárságnak.
   
A szakszervezetek a tíz százalékos béremelés mellett azt követelik, hogy az oktatási intézmények fenntartásáról, finanszírozásáról ne a kormányhivatalok, hanem a fenntartók döntsenek, így a munkáltatói jogkörökről, a pedagógusok munkaidejéről, a kötelező óraszámról, a bérezésükről és a juttatásaikról se nélkülük döntsenek.

Az oktatási államtitkárság a készülő közoktatási törvény koncepciójáról a törvényben előírt kötelezettségén felül jóval több egyeztető és informális megbeszélést folytatott a pedagógusok szakmai és érdekvédelmi szervezeteivel - közölte az államtitkárság a vasárnapi pedagógusnapon tartott budapesti tüntetésre reagálva a távitrati irodával.



Az új közoktatási törvényben kiemelt fontosságú szerep jut a pedagógus-életpályamodellnek, amelyben rögzítik a szakma kiszámíthatóságát és garantálják megbecsülését - írja Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pedagógusnapi köszöntőjében. Az oktatási államtitkár levelében felidézte, hogy egy esztendővel ezelőtt ígéretet tett: államtitkárként azért fog küzdeni, hogy minden pedagógus megkapja azt a megbecsülést, amit "a nemzet lámpásaként megérdemel". Hoffmann Rózsa szerint azóta sokat haladtak, hamarosan elkészül a közoktatási törvény és annak részeként a sok évtizede várt pedagógus-életpályamodell, amely kiszámítható pályaívet biztosít a tanároknak, tanítóknak, óvodapedagógusoknak.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva